Peppe Öhman och Magnus Silfvenius Öhman om pengastress och holistiska barnmorskor i Änglarnas stad

För nästan tio år sedan flydde Peppe Öhman och Magnus Silfvenius Öhman ankdammen till Santa Monica, en stad i västra delen av Los Angeles storstadsområde. De berättar i sitt Yle Vegas sommarprat om pengastress, karriär, graviditet med mera. 

Peppe Öhman och Magnus Silfvenius Öhman berättar om sitt liv i Santa Monica i Yle Vegas Sommarprat.
Fanny Arrafanny.arra@hbl.fi
01.07.2022 13:33 UPPDATERAD 01.07.2022 16:19
När medieprofilparet Peppe Öhman och Magnus Silfvenius Öhman flyttade från Finland till Santa Monica blev de till en början chockerade över hur svindyr staden är. Livsstil och levnadskostnader skilde sig väldigt mycket från bekanta och trygga Helsingfors. Båda hade framgångsrika karriärer i Finland: Peppe Öhman som journalist och Magnus Silfvenius Öhman som programledare. Men när Peppe blev erbjuden ett stipendium att avlägga en examen vid University of Southern California så kunde hon inte tacka nej. 
– Det som skulle bli ett år har snart blivit tio, berättar Peppe Öhman i sitt och Magnus Silfvenius Öhmans sommarprat denna fredag.

Flydde Svenskfinland 

De flesta som har flyttat utomlands kan känna igen sig i ensamheten och längtan av att hitta nya vänner i ett nytt land. 
– Sverige blev min nya ankdamm i LA, menar Peppe. 
Peppe och Magnus träffade många svenskar som också är inflyttade i Los Angeles storstadsområde. Deras nya nätverk var generösa och delade med sig av sina kontakter. På så sätt är de väldigt synliga i svenska medier om något händer i "Änglarnas stad".
– Men gissa vem som inte hör av sig: Svenskfinland, berättar Magnus. 
De tycker att det är konstigt att finlandssvenska medier inte visar intresse på samma sätt. Samtidigt förklarar Peppe att det är skönt att inte längre vara en del av en så liten grupp som exempelvis Svenskfinland. Hon är modigare och friare i Santa Monica.

Musiken i Peppes och Magnus sommarprat

Big Energy: Latto
Dua Lipa, Elton John: Cold heart (PNAU Remix)
Dua Lipa, DaBaby: Levitating
Gayle: ABCDEFU
Becky G, Karol G: MAMIII
Masked Wolf: Astronaut in the Ocean
Bazzi: Paradise
Warren G, Nate Dogg: Regulate

Ingen karriärflopp och holistiska barnmorskor 

Till de intressanta stunderna i sommarpratet hör bland annat när Magnus berättar hur han var säker på att hans karriär hade nått botten när han blev erbjuden att klippa en väns podcast. Att klippa en annan persons podcast kändes som ett praktikantjobb med tanke på hans lysande karriär i Finland, men tack vare det försvann den ekonomiska stressen han levt med i Los Angeles.
– Att klippa poddar går från att vara min dödförklaring till att bli min karriär, säger han. 
Medryckande är också Peppes berättelse om sin andra graviditet, som igen skapade en enorm pengastress –de behövde en ny försäkring, vilket var svårt. Peppe och Magnus började överväga att flytta tillbaka till Norden.
– Jag vill också föda barn på ett tryggt ställe och helst inte dö i barnsäng, säger hon.
Men i stället för att flytta tillbaka till Norden hittade de en så kallad Birthing Center i Los Angeles, där barn föds i en holistisk miljö och dessutom ett billigare alternativ. Fast skulle något ha gått fel hade Peppe Öhman hamnat på sjukhus och det skulle ha kostat massor, förklarar hon. Men allt gick bra.

Sommarpraten sänds i Yle Vega 27.6–12.8 klockan 10 och 18. Sommarpraten kan också lyssnas på Arenan. Programmen är tillgängliga i ett år.

Här kan du läsa vilka andra sommarprat som sänds i Yle Vega i sommar.

ANDRA LÄSER