ANNONS

Vad innebär ett lån utan UC?

Ett lån utan UC är ett lån som kan beviljas utan att en förfrågan till Upplysningscentralen skickas. Det förfarandet har en tydlig fördel då frekventa kreditupplysningar från UC under en kort period påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt.Kreditupplysningar för lån utan UC tas i regel via Bisnode eller Creditsafe, som inte sparar ansökningarna i register och därför ej heller kan kartlägga din ekonomiska situation.

Annons

Vad karakteriserar ett lån utan UC-upplysning?

Du kan i regel låna mellan 1 000 och 50 000 kronor, räntan är relativt hög och ligger oftast på över 13 % och återbetalningstiden varierar vanligtvis mellan 1 månad och 5 år. Det är även brukligt att kreditbolaget ställer förhållandevis låga krav gällande hur väl uppstyrd din ekonomi måste vara.

Hur snabb är utbetalningstiden för ett lån utan UC?

Majoriteten av de kreditbolag som erbjuder lån utan UC betalar ut hela lånesumman inom loppet av en timme. Den korta utbetalningstiden möjliggörs av det faktum att det är samma långivare som både handlägger din ansökan samt betalar ut pengar till dig.

Finns det några nackdelar med lån utan UC?

Som Lånea förtydligar finns det två tydliga nackdelar med lån utan UC. För det första är lån utan UC, vari bland annat SMS-lån och snabblån räknas in, en dyr låneform med en hög kostnad för ränta. Och för det andra ökar risken för att du hamnar i en skuldfälla då du får möjlighet att både ta fler och högre lån än vad du klarar av att betala tillbaka.
UC är ingen glorifierad bromskloss utan en säkerhetsfunktion som gör nytta, då de möjliggör att personer som inte bör ta lån ej heller kan ta nya lån.

Finns det några fördelar med lån utan UC?

Ja. Du får i regel dina pengar utbetalda skyndsamt, det tas ingen UC-kontroll som påverkar din kreditvärdighet och de krav som ställs gällande din ekonomiska status är förhållandevis låga. Det är även fullt möjligt att ta ett lån utan UC trots att du har en betalningsanmärkning.
Läs mer: Följ diskussionen om minimilöner.

När är det en bra idé att ta ett lån utan UC?

Om du behöver pengar snabbt för att exempelvis kunna betala din hyra, eller för bränsle så att du kan skjutsa barnen till förskolan är ett lån utan UC en god idé. Mer specifikt ska de pengar du lånar göra nytta; det vill säga skapa ett värde, och inte användas till lyxkonsumtion likt dyra kläder eller en bil av senaste modell.
Att ta ett lån utan UC för utföra en brådskande samt nödvändig renovation av huset kan även vara försvarbart, då husets värde ökar i tack vare det renoveringsarbete som utförs.

När är det en dålig idé att ta ett lån utan UC?

Personer som ämnar ta ett lån utan UC har ofta skulder och krediter, som i sin tur omöjliggör ett lån med UC-upplysning som i regel medför en lägre lånekostnad. Det faktum att många personer som redan har ekonomiska problem ansöker om lån utan UC är problematiskt, främst för att de riskerar att hamna i en än mer svårlöst ekonomisk sits.