President Sauli Niinistö har godkänt statsminister Antti Rinnes avskedsansökan – Lindtman och Marin beredda att bli statsminister

Statsminister Antti Rinne har lämnat sin och regeringens avskedsansökan till presidenten. Liverapportering längst ner i artikeln.

President Sauli Niinistö tog emot Antti Rinne på Talludden vid lunchtid på tisdagen.
Antti Rinnes (SDP) regering har avgått. Statsministern lämnade in sin avskedsansökan till republikens president på tisdagen. Rinneregeringen fortsätter som expeditionsministär tills en ny regering utses.
Så blir det sedan Centern stått på sig och även på tisdagen krävt att Rinne drar slutsatserna av att Centern inte har förtroende för honom. Ordförande Katri Kulmuni upprepade beskedet efter att hon hade träffat Rinne i statsrådsborgen på förmiddagen.
– Vi lämnade egentligen samma budskap som vi gjort sedan i söndags, att vi inte är nöjda med de utredningar vi fått om posthärvan, sade Kulmuni då hon lämnade mötet.
– Centerns riksdagsgrupp och partistyrelse har inte förtroende för Antti Rinne.
SDP:s riksdagsgrupp uttryckte sitt fulla förtroende för Rinne, men det räckte inte.
Centern och SDP är beredda att fortsätta med samma regeringskoalition, och även De gröna gör tummen upp, men det behöver inte bli så. Det finns en press på att det ska föras genuina sonderingar och regeringsförhandlingar.
– Bytet av statsminister är inte bara ett meddelande eller något man kan besluta om i SDP:s kabinett. Man måste inleda en grundlagsenlig process där riksdagen öppet diskuterar regeringsbildningen med alla riksdagsgrupper, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
SDP kommer att utse en regeringssonderare under de närmaste dagarna. Vem det blir är oklart, men SDP:s förhandlare utgörs av riksdagsgruppens ledning, uppgav gruppordförande Antti Lindtman efter gruppmötet på tisdagen.
Lindtman tillkännager att han är beredd att ställa upp som statsminister om partiet så vill. SDP vill fortsätta med nuvarande fempartikoalition och regeringsprogram. Också kommunikationsminister och partiets första vice ordförande Sanna Marin är beredd att bli statsminister.
I och med att regeringen faller är dagens interpellationsdebatt inställd.
Här kan du följa direktrapporteringen:

ANDRA LÄSER