Sveriges försvarsminister Hultqvist: "Jag kommenterar inte förtroliga samtal"

Den svenska försvarsministern Peter Hultqvist (S) försöker tona ner uppgifterna om en försvarsallians mellan Sverige och Finland som ett alternativ till Nato. Jag kommenterar inte förtroliga samtal, skriver han till TT.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Hultqvist har föreslagit en försvarsallians mellan de två länderna med uppbackning av USA, uppgav den mångårige riksdagsledamoten och tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja för HBL på lördagen.
Tuomioja uppgav att han har fört åtskilliga samtal med de svenska Socialdemokraterna.
– Jag har haft åtskilliga samtal med svenska socialdemokrater och jag vet att de tar det här alternativet på allvar. Men jag fruktar att vi här i Finland inte tar det tillräckligt på allvar.
Tuomioja är vice ordförande i den finländska riksdagens utrikesutskott och medlem i försvarsutskottet. Han leder också partiets interna arbetsgrupp för utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Digitala möten har hållits mellan Socialdemokraterna i utrikes- och försvarsutskotten i Finland och Sverige.
I ett sms till TT skriver Peter Hultqvist så här om Tuomiojas uppgifter:
"Jag kommenterar inte förtroliga samtal. Det finns inget sådant förslag på bordet, och inget annat heller, i de diskussioner vi för med de andra partierna i den svenska riksdagen", skriver Hultqvist.

"USA med som tredje hjulet"

För HBL uppgav Tuomioja att det är oklart om en svensk-finsk försvarsallians vore tillräcklig.
– Det skulle innebära att USA skulle vara med som tredje hjulet, inte genom ett fördrag, men genom det samarbete som har pågått redan sedan kalla kriget och som kommer att fördjupas efter Niinistös Washington-besök där man satte i gång en process.
Vart den här processen exakt kommer att leda kunde Tuomioja inte säga.
– Men det är klart att det till stora delar skulle ske som ett trepartssamarbete mellan Sverige, Finland och USA.
Finlands president Sauli Niinistö reste i början av mars till USA för samtal med president Joe Biden. Niinistö uppgav då att det långvariga försvars- och säkerhetssamarbetet länderna emellan ska utvecklas vidare.
Under överläggningarna talade Niinistö och Biden också med Sveriges statsminister Magdalena Andersson i telefon.

ANDRA LÄSER