Populära pizzan ska få bättre rykte

Nu ska pizzans skamfilade rykte poleras. Jakten på Finlands bästa pizzabagare har inletts och denne ska lyfta in pizzan i finrummet igen.

Nya varianter. Som inspiration till alla hemmakockar delar Arla med sig av receptet på gourmetpizza som har en fyllning med lamm, rödlök, oliver och getost.
Vi älskar pizza, men vi uppskattar inte den traditionella italienska läckerheten utan klassar den som snabbmat och fyllning för kurrande magar. Det här vill Food Camp Finland, Arla och en rad andra livsmedelsföretag nu ändra på. Tävlingen Pizzamästare 2017 är i full gång och man letar efter pizzabagare med ett passionerat förhållande till pizza.
Tävlingen riktar sig till yrkeskockar som vill höja pizzans status och ge maträtten den uppskattning som den förtjänar.
Pizzans historia i Finland sträcker sig redan 55 år tillbaka, till 1961 då italienskfödde Giovanni Tedeschi öppnade den första pizzerian i Fredrikshamn. På 1970-talet blev pizzerior ett vanligt inslag i varje stad och 1987 grundade Rabbe Grönblom Kotipizza, som blev Finlands största pizzeriakedja.
Pizza är en viktig del av den finländska matkulturen. Enligt en regelbundet återkommande undersökning om matvanor som Finska gallup gör var pizza den nästpopuläraste vardagsmaten i Finland 2015, strax efter stekt fisk och före biff och köttbullar.
Trots det här anser många att pizza inte är riktig mat. Det ska landets första Pizzamästare förhoppningsvis råda bot på.
– Också pizza kan vara mat av hög kvalitet, gjord med omtanke. Jag vet att det finns mycket kunskap om pizzatillverkning i Finland och med den här tävlingen vill vi hitta de verkliga proffsen, som kan hjälpa till och höja pizzans anseende, säger Pekka Terävä, känd som restaurangchef från bland annat restaurang Olo.
Terävä kommer att leda juryn som i mars utser Finlands bäste pizzabagare.

Pizzamästare 2017

I mars 2017 koras Finlands första pizzamästare, en kock med pizza som passion.
Tävlingen är öppen för alla yrkeskockar som älskar pizza. Deltagarna ska skicka in sitt eget pizzarecept och en bild på slutresultatet. Bidragen ska lämnas in senast den 10 december.
De åtta bästa går till semifinal och fyra vidare till finalen, som hålls i Mässcentret under tillställnigen Fastfood & Café & Ravintola.
Vinnaren belönas med en studieresa till Italien för att få lära sig ännu mera om pizza i dess ursprungsland.
ANDRA LÄSER