HU: Studentjippo med Afrikas stjärna var ogenomtänkt

Geografistuderande som uppträtt som banditer ur Afrikas stjärna har väckt uppståndelse, efter att en utbytesstuderande påpekat att brädspelet är förlegat. – Studerandena tänkte inte efter och jag hoppas att det fungerar som en lärdom, säger prorektor Tom Böhling vid Helsingfors universitet.

Afrikas stjärna utgavs 1951.
En studerande från Tyskland blev upprörd över att en grupp geografistuderande vid Helsingfors universitet var utklädda som banditer från brädspelet Afrikas stjärna. Det här skedde på en nollning för nya studerande i mitten av september.
När Afrikas stjärna kom 1951 var en stor del av de afrikanska länderna europeiska kolonier. Bilden på studerandena har väckt mycket diskussion efter att den tyska studeranden publicerade en uppdatering på sitt Instagramkonto.
– På spelbrädets karta finns alla rasistiska stereotypier av Afrika. Det finns till och med ett blackface. Jag undrar vad ni som arrangerade nollningen tänkte. Jag är trött på alla svepskäl som alla vita har, skrev kvinnan på sitt konto.
Till Iltalehti säger studeranden att hon upplever att det finns ett problem med rasism vid Helsingfors universitet. Hon säger att rasismen inte bara är ett problem i Finland utan också i andra europeiska länder. Hon ville ge offentlighet åt sin upplevelse, efter att först internt ha påpekat problematiken med nollningen. Senare gick ämnesföreningen för geografistuderande vid universitetet ut med en ursäkt där man skrev att deltagarna inte själva valde sin klädsel utan den styrdes av tutorerna.
På tisdagen meddelade Helsingfors universitet på Twitter att man både för tutorer och personal förberett en skräddarsydd utbildning om antirasism.
Enligt prorektor Tom Böhling vid Helsingfors universitet var utbildningen aktuell redan innan uppståndelsen. Universitetet har antirasism som tema på sin jämställdhetsagenda i år. Den första utbildningen skedde redan i maj.
– Det handlar inte om att undvika dålig pr då vi går ut med en utbildning om antirasism. Frågan som kom upp kring nollningen visar att det finns rasism i samhället som universitetet dessvärre inte är fritt från. Det är viktigt att vi omedelbart tar tag i rasism och inte sopar det under mattan, säger Böhling.
Enligt Böhling har universitetet inget juridiskt ansvar för ämnesföreningarnas verksamheter som lyder under universitetets studentkår.
– Vi har en ständig kommunikation med föreningarna. Jag vet av erfarenhet som inspektor på Nylands nation att jämställdhetsfrågor är mycket synliga med ett program och en plan.

Tycker du att geografistuderandenas nollning gick för långt?

– Jag vill inte säga att man gick för långt, men man gjorde något oförnuftigt som jag hoppas att fungerar som en lärdom. Man tänkte inte efter, att det finns personer som kan reagera negativt. Världen förändras och vi måste förändra våra värdegrunder, säger Böhling.

ANDRA LÄSER