85 000 samlades på Medborgartorget för att välkomna det nya årtiondet – fullt upp för polisen i Helsingfors

Polisen i Helsingfors grälar på unga som skjutit raketer mot människor och bilar.

85 000 personer samlades vid Medborgartorget på nyårsafton.
På Medborgartorget i Helsingfors ordnades en nyårsfest med musikkonsert och fyrverkeri. Festen samlade en stor skara människor, enligt polisen omkring 85 000 personer. Nyårsfirandet på Medborgartorget förlöpte väl, utan några större incidenter.
Under konserten på Medborgartorget uppträdde en rad av landets främsta artister, bland annat Alma, Pyhimys och Gasellit.
På andra håll i staden förlöpte firandet däremot inte lika lugnt. Helsingforspolisen meddelar på Twitter att de fått tiotals anmälningar om personer som skjutit nyårsraketer på ett olämpligt sätt. I synnerhet ungdomar har avfyrat raketer mot bland annat människor, bilar och byggnader – något som enligt polisen kan orsaka stora skador.
Yle skriver att räddningsverken på olika håll i landet fått rycka ut till flertalet bränder under nyårsafton. I Forsby i Helsingfors antändes ett höghus av en brand som började på en balkong. Branden spred sig in i lägenheten och vidare till takkonstruktionerna. Ingen skadades i branden.
I Nurmijärven brann ett radhus med fem lägenheter. Flera personer evakuerades men ingen skadades i branden. Orsaken till branden utreds.
I Joensuu totalförstördes den kända dansbanan Huvitörmä. Släckningsarbetet pågår långt in på förmiddagen. Polisen misstänker att branden var anlagd och har gripit tre personer som misstänkta för branden.
ANDRA LÄSER