Världen firar nyår med och utan fyrverkerier – Tyskland stoppar privata nyårsraketer

Nyårsfirandet drar runt jorden med storslagna fyrverkeriuppvisningar på många håll. Men i Hongkong har fyrverkerierna ställts in som en följd av protesterna i staden. Och i Hamburg, München och flera andra tyska städer har privata fyrverkerier förbjudits av miljö- och säkerhetsskäl.

Nyårsfirande i Sydney.
TT-AFP
31.12.2019 23:29 UPPDATERAD 02.01.2020 14:03
Först ut i världen med att träda in i nästa decennium var de små önationerna Samoa och Kiribati mitt ute i södra Stilla havet. Vid klockan 12 finsk tid ringde man in det nya året och i huvudstaden Apia i Samoa sköts nyårsraketer.
Efter Samoa var det dags för Nya Zeeland som firade in det nya året klockan 13 finsk tid.
Två timmar senare hade turen gått till Sydney i Australien. Över 100 000 fyrverkeripjäser fördelat på tre fyrverkeriuppvisningar firade in 2020, trots att många krävt att fyrverkerierna skulle ställas som en följd av de svåra bränderna.
Människor samlas vid templet Sensoji i Tokyo för att tända rökelse inför det nya året.

Tänder rökelse

I Japan samlades människor i tempel och tände rökelse och bad böner för det nya året, som även innefattar sommar-OS i Tokyo, skriver The Guardian. En timme senare firade Hongkong nyår, men fyrverkerierna vid Victoria Harbour hade ställts in som en följd av protesterna i staden.
I Nordkoreas huvudstad Pyongyang samlades människor för att lyssna på en konsert och en strikt koreograferad dansuppvisning ackompanjerad av fyrverkerier. I grannlandet i söder flockades sydkoreaner för traditionella klockringningsceremonier som markerar starten på det nya året.
I Paris brukar 250 000–300 000 människor samlas på Champs Élysées för att fira in det nya året, men transportstrejken som pågått i drygt tre veckor kan göra att betydligt färre ger sig ut. Vid midnatt i London blir det som vanligt fyrverkerier på Themsen och även klockringning från Big Ben, som varit tyst en längre tid till följd av renovering.

Fyrverkeriförbud

I Berlin har som vanligt hundratusentals människor samlats vid Brandenburger Tor. På scenen uppträder bland annat svenska Mando Diao och staden bjuder på fyrverkeriet. Nytt för i år är förbudet att skjuta raketer och smällare runt Brandenburger Tor och två andra platser i Berlin. Omkring 140 poliser har beordrats ut för att se till att förbudet efterlevs, enligt tyska nyhetskanalen ntv. Även i München och Hamburg och flera andra tyska städer har privata fyrverkeriet förbjudits av miljöskäl och för att få stopp på olyckorna med pyrotekniken.
I New York fylls gatorna traditionsenligt kring Times Square. Tusentals poliser har beordrats ut tillsammans med specialstyrkor för att garantera säkerheten och för första gången ska drönare övervaka festligheterna, skriver The Guardian.
Ett par tar foton för att fira det kommande nya året i Seoul i Sydkorea.

ANDRA LÄSER