Afghanska IS sprider skräck vid Kabuls flygplats

Medan tiotusentals flyr talibanernas Afghanistan i panik sätter även en annan extremistgrupp skräck i folk runt Kabuls flygplats. Islamiska statens afghanska gren "IS Khorasan" kan slå till när som helst, varnar västerländska regeringar – men vilka är de, och vad vill de?

Skotthål i väggen efter en IS-attack mot Kabuls universitet i november 2020. Arkivbild.
TT-AFP
26.08.2021 14:14 UPPDATERAD 26.08.2021 16:13
De är båda sunnimuslimska extremistgrupper som inte drar sig för att döda oskyldiga civila. Trots det är talibanrörelsen och "IS Khorasan" – Islamiska statens afghanska gren – svurna fiender.
Gruppen, som är uppkallad efter den historiska provinsen Khorasan i delar av nuvarande Pakistan, Iran, Afghanistan och Centralasien, grundades av avhoppade pakistanska talibaner kort efter det att IS utropade sitt kalifat i Irak och Syrien 2014. IS Khorasan fick snabbt fäste i nordöstra Afghanistan, och erkändes året därpå av IS centrala ledning.
Hur många som ingår i rörelsen är oklart. Enligt en rapport från FN:s säkerhetsråd i juli rör det sig bara om omkring 500 personer. Flera tusen, tror andra bedömare.

Mejade ned nyförlösta

De senaste åren har gruppen legat bakom en lång rad brutala attacker mot moskéer, helgedomar, marknadsplatser och sjukhus i både Afghanistan och Pakistan. Särskilt shiitiska grupper har varit måltavlor, då IS anser att de är "otrogna". I fjol anklagades gruppen för en osedvanligt hänsynslös attack mot en förlossningsklinik i Kabul, då beväpnade gärningsmän mejade ned sjuksköterskor, nyblivna mödrar och spädbarn.
IS Khorasan har till skillnad från IS i Irak och Syrien inte lyckats ta kontroll över något territorium, utan har i stället fokuserat på bombdåd och massakrer. Då de ligger i fejd inte bara med USA utan även den betydligt större talibanrörelsen har gruppen de senaste åren lidit svåra nederlag, och verkar enligt FN och USA i dag huvudsakligen genom hemliga celler som genomför attacker i Kabul och andra större städer.

Svurna fiender

Fiendskapet mellan IS och talibanerna har blivit tydlig efter den senare rörelsens snabba övertagande av Afghanistan i kölvattnet av västmakternas tillbakadragande, då IS till skillnad från andra jihadistgrupper runtom i världen inte gratulerade talibanerna till segern.
IS hänvisar också ofta till talibanerna som "otrogna", och anser att blotta faktumet att rörelsen suttit vid samma förhandlingsbord som USA gör dem till förrädare.
Sent på onsdagskvällen varnade USA och Storbritannien för ett allvarligt och omedelbart förestående terrorhot från IS Khorasan vid flygplatsen i Kabul, där tusentals desperata människor trängs i hopp om att komma med ett av de sista västflygen ut ur Afghanistan.

Skjutit ut facklor

– Varje dag vi har styrkor på marken löper både soldaterna och oskyldiga civila risk att angripas av Isis-K (IS Khorasan), sade USA:s president Joe Biden förra helgen.
Ett tecken på hur allvarligt hotet bedöms har kunnat skådas på himlen över Kabul de senaste dagarna. Flera militära transportflyg har skjutit ut facklor som normalt sett används för att avleda robotar med infraröda målsökare, som navigerar efter värme.

IS Khorasan

IS Khorasan är en regional förgrening av extremiströrelsen IS, som uppstod i nordöstra Afghanistan 2014.
Året därpå erkändes gruppen av IS centrala ledning. IS Khorasan är liksom talibanrörelsen sunniextremister, men de två grupperna skiljer sig från varandra i synen på bland annat religionstolkning och strategi, och är därför svurna fiender.
Efter en rad svåra nederlag mot såväl talibanerna som olika USA-ledda insatser har gruppen framför allt verkat genom mindre celler som genomfört attacker, ofta med många civila dödsoffer.
Källa: AFP

ANDRA LÄSER