Mor och dotter delar luciatraditionen – ur olika synvinklar

För tjugoett år sedan valdes Katja Weckström till Finlands 49:e lucia. På den tiden var hennes mamma Monika Weckström mitt uppe i lärarkarriären. I dag är det ombytta roller, Katja jobbar som speciallärare och Monika är luciamamma – med tusen järn i elden.

Katja Kairisalo och hennes mamma Monika Weckström är en riktig luciafamilj och de har båda varit aktivt med i kampanjen kring Finlands lucia, på olika sätt och under olika år. Monika har som lärare hållit den glada luciatraditionen levande i sin skola, Mårtensdals skola, som genom åren har fostrat flera nationella lucior, Katja är bara en av dem.
27.11.2019 08:53 UPPDATERAD 27.11.2019 17:01
– Det är fullt upp redan, trots att lucia inte ens är vald. I går sprang vi med Agneta (Lindevall, den andra luciamamman) på stan hela dagen för att hitta de rätta kläderna, vi måste skaffa allt från strumpor och underkläder till en kappa. I år kommer lucia tyvärr inte att bära päls längre utan vi måste hitta en vit kappa av något slag och det blir inte lätt, säger Monika Weckström som nu är inne på sin fjärde säsong som luciamamma.
– Jag kommer så bra ihåg mina luciamammor Bibi Brunila och Berit Rosenberg, de var prima. På den tiden fanns inga luciapappor, utan det var Berit som körde luciabilen, berättar Katja, numera gift Kairisalo.
Mor och dotter Weckström har många liknande luciaminnen, trots att de härstammar från olika synvinklar och olika tider, ja olika årtusenden faktiskt. Där dottern Katja Kairisalo var den som stod i rampljuset och uppträdde, sjöng, umgicks med seniorer och funktionshindrade personer, mötte pressen och verkligen bjöd på sig själv som Finlands lucia är mamma Monika Weckström den som i dag verkar i kulisserna. Hon gillar att fixa, planera och se till att allt fungerar.

ANDRA LÄSER