Kommentar: Ännu en importerad ”skandal”

Att Ny Tid ska publicera en Erdogankarikatyr som importerats från Sverige är i princip sunt, eftersom yttrandefriheten är en grundbult i det öppna samhället. Däremot skorrar selektiv solidaritet falskt.

Saturnus slukar sin son (detalj), av den spanske konstnären Francisco de Goya.
KrönikaTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
24.01.2023 19:00
Efter rabaldret kring en docka föreställande Turkiets president Erdogan som hängdes upp i fötterna utanför stadshuset i Stockholm utlyste den socialistiska tidningen Flamman en tävling där allmänheten fick skicka in satirteckningar.
Syftet var att anlägga moteld mot Natoprocessen, att rikta stridsspetsen mot den svenska regeringens lismande inför Erdogan. Själva teckningen utgör en rätt snygg konsthistorisk blinkning, med Erdogan i den romerska guden Saturnus ställe, i full färd med att sluka dem som utmanar honom (i detta fall en kurd – paradoxalt nog i gerillaklädsel).
I sitt februarinummer går Ny Tid in för en sampublicering med bland annat Expressen och Arbetaren. Samtidigt skorrar det hela en smula falskt. Hur många lansar för yttrandefriheten höjde vänsterpressen egentligen i debatten kring Lars Vilks rondellhundar, Jyllands-Postens Muhammed-karikatyrer eller Charlie Hebdos Muhammed-satirer?

ANDRA LÄSER