Rysk offensiv nära kärnkraftverk

Strider mellan ryska och ukrainska soldater har brutit ut i utkanten av staden Enerhodar där Europas största kärnkraftverk finns. Uppgiften kommer från stadens borgmästare. Samtidigt rapporteras minst 22 civila ha dödats i ett ryskt flygangrepp mot Tjernihiv norr om Kiev.

Brandmän fick rycka ut efter att Kiev utsatts för attacker under natten mot torsdagen.
Våldsamma strider rasar på flera håll i Ukraina under torsdagen.
En kolonn med ryska bepansrade fordon har närmat sig Enerhodar vid floden Dnepr i södra Ukraina, meddelar borgmästaren Dmytro Orlov i ett inlägg på Telegram. I staden ligger Zaporizjzjas kärnkraftverk som med sex reaktorer står för runt en fjärdedel av Ukrainas energiproduktion.
Orlov uppmanar stadens invånare att lämna gatorna och stänga in sig.
Ett flyganfall har förstört flera bostadshus i Tjernihiv, en stad med drygt 280 000 invånare tio mil norr om huvudstaden Kiev, enligt de ukrainska myndigheterna.
Flyktingströmmar till grannländer och övriga Europa från Ukraina den 3 Mars 2022. Antal och procent till de olika flyktmålen.
Hittills har 22 kroppar hittats men dödssiffran befaras stiga ytterligare i takt med att rasmassorna söks igenom.

Striden vid hamnstad

I hamnstaden Mariupol vid Svarta havet rapporteras om fortsatt hårda strider.
– Vi kan inte längre ta in de skadade från gatorna eller lägenheter eftersom beskjutningen inte avtar", säger stadens borgmästare Vadim Bojtjenko i en video enligt BBC.
Enligt Bojtjenko har delar av infrastrukturen i staden slagits ut och många invånare är utan el och vatten.
Det ryska försvarsdepartementet har uppmanat invånarna att lämna staden via en säker väg, en så kallad grön korridor.

Ryska stridsfartyg

Enligt den konservativa nyhetskanalen Fox News är flera ryska stridsfartyg på väg mot miljonstaden Odessa vid Svartahavskusten.
Människor i Kiev som under onsdagen sökte skydd i tunnelbanan.
Sedan tidigare rapporteras Cherson, som också ligger vid Svartahavskusten, ha fallit efter hårda strider. Staden som har närmare 300 000 invånare är den första större ukrainska staden som ryssarna har tagit kontroll över.
– Den ukrainska armén är inte längre här, säger borgmästaren Igor Kolychajev i en intervju med The New York Times.

Explosioner i Kiev

Under natten till torsdagen lyste huvudstaden Kiev upp av flera explosioner. Två av dem filmades av amerikanska CBS News när tv-bolagets reporter precis hade avslutat en livesändning på ett hustak i staden. På filmen syns två kraftiga ljussken, följt av ljudet av en explosion.
"De största explosionerna som vi någonsin har sett," skriver tv-bolagets producent Justine Redman på Twitter.
Det finns ännu inga uppgifter om vad det är som har exploderat och skadornas omfång.

Kolonnen står still

Den långa kolonn av ryska militärfordon som rullat mot Kiev verkar ännu stå still, enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.
Ryska stridsfartyg uppges vara på väg mot hamnstaden Odessa. På bilden fartyg ur den ryska flottan under en militärövning i Svarta havet förra året.
– Vi tror att Ryssland medvetet omgrupperat och utvärderar de uteblivna framgångarna, och kommer att försöka att ta igen förlorad tid, säger Pentagons talesperson John Kirby vid en pressträff.
Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har runt 9 000 ryska soldater dödats sedan invasionen inleddes för en vecka sedan.
En siffra som kraftigt överstiger dödstalen som rapporterats från Ryssland, där det ryska försvarsdepartementet på onsdagskvällen uppgav att 498 ryska soldater och 2 870 ukrainska soldater dödats i striderna. Inga uppgifter om antalet döda soldater har bekräftats av oberoende källor.

En miljon på flykt

Flyktingvågen från Ukraina till grannländerna har vuxit till en miljon människor sedan Rysslands invasion inleddes för en veckan sedan, enligt FN:s högkommissionnär för flyktingar, Filippo Grandi.
"På bara sju dagar har vi sett en miljon flyktingar lämna Ukraina," skriver Grandi på Twitter.
De flesta har tagit sig till Polen, men även Ungern, Slovakien, Moldavien, Ryssland, Rumänien och Belarus har tagit emot många flyktingar.
FN:s flyktingorgan UNHCR planerar för att omkring fyra miljoner ukrainare kommer att vara på flykt inom de kommande veckorna.

ANDRA LÄSER