Video: Svenskfinlands största virtualkör släppte ny låt

Körsång är en av de aktiviteter som passar sällsynt dåligt under den pågående pandemin. Finlands svenska sång- och musikförbund har under maj skapat projektet Svenskfinlands största virtuella kör, där 310 sångare sjunger tillsammans på distans.

02.06.2020 19:06 UPPDATERAD 02.06.2020 22:15
Svenskfinlands största virtualkör lanserade videon Döpt i Kyro älv på tisdagen. Det är en nyskriven låt av den österbottniska artisten Månskensbonden. Videon, där 310 sångare medverkar, finner du längst ned i artikeln.
Hur kan körsångare runtom i landet ägna sig åt sin hobby när all körverksamhet är lagd på is på obestämd tid, undrade Finlands svenska sång- och musikförbund tidigare i våras. Svaret fanns i det ambitiösa projektet Svenskfinlands största virtualkör.
Projektet drog i gång vid valborg och på några veckor hade Facebookgruppen samlat över tusen sångare på olika håll i Svenskfinland, men också i Europa.
– Det har helt klart funnits efterfrågan för ett projekt som detta, säger FSSMF:s verksamhetsledare Henrik Lillhannus i ett pressmeddelande.
Vi kan inte låta coronan ta ifrån oss samvaron som körsången innebär.
Syftet med virtualkören var att erbjuda en meningsfull och rolig aktivitet och samtidigt möjligheten att lära sig en ny sång. Döpt i Kyro älv är en låt av den österbottniska artisten Månskensbonden, alias Markus Bergfors och producerad av Petter Näse, medan Ida Olsonen har arrangerat låten.
– Döpt i Kyro älv handlar om flera olika saker, men bland annat är den en hyllning till att spela i band. En kör är ju som ett band, det handlar om att få uttrycka sig genom musik tillsammans med andra, säger Bergfors.

Från Kyrkslätt till Jakobstad

En av de sångare som bidrog till projektet är Kyrkslättsbon Anki Hellberg-Sågfors. Då hon såg virtualkören på Facebook nappade hon direkt på chansen att få sjunga i kör.
– Jag har faktiskt längtat efter att sjunga i kör igen och att få göra saker tillsammans med andra. Jag tycker att det här var ett jättefint initiativ. Musik är kraftgivande och helande i sådana här situationer, säger Hellberg-Sågfors.
En annan sångare som tog chansen att medverka i projektet var Antti Koivukangas från Jakobstads sångarbröder. För honom är den sociala biten av körsången viktig.
– Vi kan inte låta coronan ta ifrån oss samvaron som körsången innebär. Vi måste hålla körsångens fana högt! säger Koivukangas.

ANDRA LÄSER