IS: Niinistö hoppas på nedrustningssamtal under mötet mellan Trump och Putin – fick frågan om mötesplats före midsommar

President Sauli Niinistö säger i en längre intervju med tidningen Ilta-Sanomat att amerikanska och ryska tjänstemän tog kontakt före midsommar om att ordna toppmötet i Helsingfors.

Att mötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin sker så snart efter Natos toppmöte har lett till spända spekulationer kring vad Natomötet avslöjar om relationen mellan Trumps USA och Europa.
I en intervju för Ilta-Sanomat säger president Sauli Niinistö att det i stället för att spekulera finns skäl att agera och påverka.
– Var och en spekulerar hårt på sitt håll. Om det är handelskrig, om Nato-toppmötet misslyckas, om det ena och om det andra. De här sakerna finns bakom ordet "om". Men man bör att agera så, att de dåliga alternativen minimeras, och det gäller också Finland som EU-medlem. Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta. Vi är kloka nog att förbereda oss på bakslag, säger Niinistö till IS.
– Den transatlantiska kontakten är mycket viktig för Europa, inte bara för Nato-länderna. Man ska inte godta sprickor, säger Niinistö som också vädrar sin oro över att världspolitiken både polariseras och blivit personcentrerad.
Det var före midsommar som två höga tjänstemän från USA och från Ryssland tog kontakt via en finländsk tjänstemannakollega till presidenten. De frågade då preliminärt om Finland kan stå värd för mötet mellan Trump och Putin. Niinistö hade svarat att Finland alltid erbjuder goda tjänster.
Till toppmötesarrangemang hör att man letar efter det viktigaste – en fråga som ledarna kan enas kring. De sökt mellan USA:s och Rysslands representanter. Niinistö hänvisar ändå till att USA:s och Rysslands militära befäl var i Finland tidigare och att diskussionerna då kretsade kring Syrien, Ukraina och vapenkontroll eller nedrustning. Niinistö säger till IS att han hoppas nedrustning blir ett samtalsämne.

ANDRA LÄSER