Lepomäki vill krossa myten om den finska välfärdsstaten: "Vi invaggar oss själva i en illusion om vår egen förträfflighet"

Samlingspartiets enfant terrible, Elina Lepomäki, ville inte tala om vare sig Samlingspartiets ledarskap eller vårdreformen på sitt boksläpp på torsdagen. I stället nagelfor hon den finska välfärdsstaten och talade sig varm för marknadsliberalismen.

Elina Lepomäki (Saml) vill krossa myten om det finska välfärdssamhället. Hon presenterade sin nya bok Vapauden voitto (Frihetens seger) på torsdagen.
Boken Vapauden voitto (Frihetens seger) är en veritabel tegelsten.
– Jag skrev hellre än bra och hade svårt att sätta punkt, säger Lepomäki med ett skratt på läpparna.
Det råder ingen brist på patos när hon talar om välfärdssamhället som enligt henne har kommit på avvägar.
– Vi säger att det är en lottovinst att födas i Finland och invaggar oss själva i en illusion om vår egen förträfflighet. Vi tror att vi är föregångare i teknik och ekonomi då vi i själva verket har hamnat på efterkälken i Europa.
Lepomäki nämner målsättningen att uppnå en sysselsättningsgrad på 72 procent som ett praktexempel.
– Vår sysselsättningsgrad var på den nivån senast på 1980-talet. Det säger en hel del om hur stagnerad vår ekonomi är.

Konsensus och alternativlöshet

Enligt henne råder det en alternativlöshet i det finska konsensussamhället där man genast blir stämplad som nyliberal marknadsfundamentalist ifall man vill reformera arbetsmarknaden eller främja lokala arbetsavtal.
– I Sverige är det socialdemokraterna som har gått i bräschen för den här förnyelsen, vilket säger en hel del.
Lepomäki anser att det, som hon säger, är hög tid att krossa myten om välfärdssamhället och dess skeva skyddsnät.
– Omkring 70 procent av alla samhälleliga stöd gynnar medelklassen och de väl bemedlade i det finska samhället. Vi borde införa en basinkomst och regelverk som inte bestraffar dem som vill jobba.
Lepomäki kallar sig marknadsoptimist, men anser inte att man inte kan öppna vårdsektorn för fri konkurrens utan statliga spelregler. Marknaden kan inte fungera utan småföretagare, men i Finland kretsar det ekonomiska mantrat kring storbolagen, anser hon.
– Vi behöver en öppen marknad där priset på arbetskraften kan flexa åt bägge hållen, också nedåt i samband med finanskriser. Om den flexibiliteten saknas så är det enda alternativet massarbetslöshet. Marknaden avgör vad konsumenterna är beredda att betala.
Enligt Lepomäki har den skeva beskattningen satt locket på sparandet, vilket försämrar vanliga löntagares köpkraft och gjort oss finländare kapitalsvaga.
– Våra besparingar är i genomsnitt på samma nivå som i Portugal eller Italien. Men i Finland får man inte tala om besparingar eller placeringar för då klassas man som en girig kapitalist, säger hon med ett varggrin.

ANDRA LÄSER