Grankullastudenter fick pris för studentresultat

Studenterna Joanna Fuhrmann och Emil Vasara blev glatt överraskade då Svenska litteratursällskapet belönade toppstudenter. – Välförtjänt, säger en mindre överraskad rektor.

Emil Vasara förberedde sig för studentprovet i samhällslära genom att bland annat läsa nyheter. Joanna Fuhrmann skriver helst om något hon brinner för, till exempel klimatet.
Häromdagen fick de nyblivna studenterna Joanna Fuhrmann och Emil Vasara en positiv överraskning när de öppnade sin e-post. I inkorgen fanns ett meddelande från Svenska litteratursällskapet med budskapet att de premierats för sina goda resultat i studentskrivningarna.
– Det var nog ett av de roligaste e-postmeddelandena jag någonsin fått, säger Vasara.
– Jag blev både överraskad och glad för det här hade jag inte trott, säger Fuhrmann.

Joanna Fuhrmann

Ålder: 18 år
Bor i: Kyrkslätt.
Gillar: Att dansa och skriva.
Tillreder helst: Pasta med hemlagad tomatsås.
Vasara fick fulla poäng i historia och samhällslära och premierades i båda ämnena. Fuhrmann premierades för sin insats i modersmålsskrivningarna, även hon fick fulla poäng. Båda är överens om att skolan, Gymnasiet Grankulla samskola, hjälpt dem lyckas i skrivningarna.
– Vi har haft bra förberedande kurser i skolan. Vi fick öva mycket och lärarna var duktiga vilket höjde min motivation, säger Fuhrmann.
– Speciellt i samhällsläran har vi haft många tillämpade uppgifter som bland annat involverat läsning av nyheter. Det hade jag nytta av i själva provet, säger Vasara.

Emil Vasara

Ålder: 19 år
Bor i: Grankulla.
Gillar: Fågelskådning och att spela badminton.
Tillreder helst: Risotto – det är alltid gott!
För Vasaras del fortsätter arbetet på universitetsnivå i form av juridikstudier. Innan studierna inleds tjuvstartar han sin juridiska karriär med civiltjänstgöring på Helsingfors tingsrätt. Fuhrmann har antagits till samhällsvetenskaper på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet men ser just nu över sina alternativ.
– Jag kanske hellre vill studera medicin så jag har ännu inte bestämt mig om jag tar emot platsen. I framtiden tror jag att jag vill jobba för Europeiska unionen eller Förenta Nationerna, säger Fuhrmann.

Inte de första studenterna

Rektor för Gymnasiet Grankulla samskola, Andreas Bäckman är stolt över pristagarna och säger att de har gjort sig förtjänta av prisen. Han är inte speciellt förvånad över att just Vasara och Fuhrmann premierades.
– De har arbetat strukturerat och målmedvetet under dessa tre år. Man kan så klart aldrig utgå från att någon får ett pris men båda två är väldigt välförtjänta pristagare, säger Bäckman.
– Det är alltid roligt då våra studerande får pris. För några år sedan hade vi också en pristagare, så priset tycks gå vidare.

Femte året

I år premierade Svenska litteratursällskapet toppstudenter i modersmål, historia och samhällslära för femte gången. Prissumman är 1 000 euro per ämne. Fuhrmann och Vasara har ännu inte bestämt sig för vad pengarna ska användas till.
– Då coronasituationen lugnat sig hoppas jag kunna åka på resa, men senast då jag flyttar hemifrån lär pengarna nog komma till användning, säger Fuhrmann.
– Det har jag inte ännu hunnit fundera på, de syns inte på kontot ännu, säger Vasara.

ANDRA LÄSER