Luciakandidat 7, Victoria Åkermarck: "Lucia kan skapa möten med människor"

Victoria Åkermarck från Borgå vill sprida glädje och hopp i den speciella vardag vi upplever just nu. Trots de begränsningar coronaviruset skapar, hoppas hon att lucia kan ge tillfällen att möta människor. Hon är också glad över att kunna medverka i luciainsamlingen.

– Lucia är en opartisk tradition som inte tar ställning till religion, sexuell läggning eller bakgrund, men luciatraditionen i Finland är starkt finlandssvensk, säger Victoria Åkermark.

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper?

– Lucia är en lugn, varm och empatisk person som är bekväm bland människor och som modigt tar ögonkontakt. Hon kan skapa ett varmt och tryggt möte med människor.

Hur ser dina luciatraditioner ut?

– I min familj är lucia en viktig tradition. Sedan barndomen har mina systrar och jag uppträtt med lucia både på evenemang och hos släkt och vänner. I år är även min treåriga systerdotter en viktig del av luciaföljet.

Är välgörenhet i någon form bekant för dig?

– Jag strävar efter att hjälpa till på olika sätt. Jag har frivilligarbetat vid Jukolakavlen, golftävlingar och Pang-sångfest. Bland det bästa som finns är att se glädjen i någon annans ögon när man kunnat hjälpa denne, dessa små ljusglimtar påminner mig om hur viktigt och unikt ett kort ögonblick kan vara.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Det finns väldigt, väldigt många jag skulle vilja lussa för, vilket gör den här frågan knepig. Alla de som har hjälpt mig att förstå världen lite bättre och som betyder mycket för mig, vänner runtom i världen som jag fått lära känna då jag rest och bott utomlands, för att inte tala om min familj och speciellt då min systerdotter och hennes daghem.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturnén?

Himlen i min famn eller Nu tändas tusen juleljus, de hör till de vackraste julsångerna.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt?

– Långa, raska promenader ute i skogen, tillräcklig sömn och tid tillsammans med min familj är det som håller mig i gång. För att koppla av läser jag massor och gör saker med mina händer: keramik, målar och arbetar med både växter och blommor. Konst är för mig ett sätt att inspireras och lära mig nytt, jag är en flitig museibesökare.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderande, så att alla kan ta henne till sig?

– Lucia är en opartisk tradition som inte tar ställning till religion, sexuell läggning eller bakgrund, men luciatraditionen i Finland är starkt finlandssvensk, vilket givetvis påverkar. Jag upplever själv att det viktigaste med lucia är ett lugnt beteende och ett varmt leende.
Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofåret 2020?
– Jag vill förmedla hopp, trygghet och styrka till dem som behöver det mest just nu. Jag vill ge en möjlighet att stanna upp för en stund, och en möjlighet att skapa möten med medmänniskor.

Hur kan du vara en förebild?

– Genom de val jag gör i vardagen och genom viljan att hjälpa andra.

Vad är det galnaste du har gjort?

– Enligt min familj är det senaste galna påhittet att sova ute i tält tillsammans med min 3-åriga systerdotter under höstlovet. Men kanske det också var lite galet att åka på utbyte till Tokyo.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön?

– Naturen är väldigt viktig för mig. Miljövänlig konsumtion, rena naturmaterial, återanvändning av material och sopsortering är så självklart att de knappast känns som tips. Att använda det man redan har och faktiskt vårda sina kläder, möbler och saker är något jag konstant gör. Jag lagar största delen av den mat jag äter själv, vilket är ett underbart sätt att både minska på matsvinn och äta näringsrik mat. Ett superbra tips på resor är faktiskt att läsa en bok.

Var är du om 10 år?

– Min familj är den största källan till trygghet och glädje för mig, vilket jag önskar att den är även i framtiden. Jag hoppas jag arbetar inom en organisation, i Finland eller utomlands, som delar samma värderingar som jag, där den enskilda människan och dennas insats värdesätts.
Läs alla kandidatintervjuer här

Victoria Åkermarck

Ålder: 28 år.
Familj: Mamma och pappa, 4 systrar med respektive samt 2 syskonbarn.
Hemort: Borgå.
Gör: Jag har studerat folkrätt och mänskliga rättigheter på Åbo Akademi.
Musikintresse: Lyssnar jämt på musik, just nu på Céline Dion och Lewis Capaldi.
Läser just nu: Näktergalen av Kristin Hannah, Vad som helst är möjligt av Elizabeth Strout och Korkeintaan vähän väsynyt eli Kuinka olla tarpeeksi maailmassa jossa mikään ei riitä av Eeva Kolu.
Favoritämnen i skolan: Japanese culture and materialism och The law of war and armed conflict. Jag har bott i Tokyo och fascineras av det japanska sättet att tänka. Skyddet av civila är viktigt och en av orsakerna till att jag studerat internationell rätt och mänskliga rättigheter.
ANDRA LÄSER