Danska stjärnan försvarar kritiserat Qatar-jobb

Den danska fotbollsstjärnan Nadia Nadim vek sig inte en tum. Hon försvarar sitt beslut att verka som ambassadör för herr-VM i Qatar. Det var en "no brainer" för mig, säger 34-åringen.

Nadia Nadim, 34, träffade journalister i Helsingör för att förklara sitt beslut att vara ambassadör för herr-VM i Qatar.
När det danska fotbollslandslaget samlades i Helsingör på måndagen för sitt läger inför EM i England var allt fokus på den 34-åriga anfallaren Nadia Nadim.
Inför ett stort pressuppbåd fick Nadim försvara sitt beslut att vara ambassadör för det hårt kritiserade herr-VM i Qatar.
– Det är en jättestor möjlighet att göra en skillnad. Bara det att vi står och snackar om det här är ett stort steg, säger anfallaren, som kom till Danmark som flykting från Afghanistan 2000.

"No brainer"

Nadim säger att hon använt fotbollen som ett sätt att påverka ända sedan hon var 19 år och att hon inte behövde någon större betänketid för att tacka ja till att verka som ambassadör.
– Det är samma koncept nu, jag har bara en större plattform. Så det var en "no brainer" för mig, säger hon om sitt beslut.
Kritiker har hävdat att hon med sitt Qatar-jobb indirekt stöttar landets hållning om att homosexualitet ska vara förbjudet. Nadim får frågan hur hon ser på att landslagskamraten Pernille Harder inte skulle få kyssa sin flickvän Magdalena Eriksson – stjärna i det svenska landslaget – på öppen gata i Qatar.
– Det är helt fel. Jag stöttar inte den hållningen. Kärleken är en fin sak och man får älska den man vill, säger Nadim och fortsätter:
– Nästa steg är att Harder och flickvännen kan kyssas (i Qatar). Rom byggdes inte på en dag. Det tar tid också att förbättra rättigheterna i Qatar.

Bakgrund

Det var den första april i år som den danska landslagsstjärnan Nadia Nadim avslöjade på sociala medier att hon skulle vara ambassadör för herr-VM i Qatar.
I början trodde många det rörde sig om ett aprilskämt, men några dagar senare bekräftade Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att Nadim är ambassadör för mästerskapet som inleds i november. Kort efteråt bröt hjälporganisationen Dansk flyktinghjälp sitt samarbetet med Nadim.
Den 34-åriga danskan har tidigare fått kritik för att ha skönmålat Qatar. Landet anklagas för brott mot mänskliga rättigheter och mästerskapet har omgärdats av korruptionsanklagelser.
I december i fjol besökte Nadim landet och sade då att Qatar är ett land som hjälper folk i nöd.
Det danska herrlandslaget är kvalificerat för VM, men har varit öppet kritiskt till att det arrangeras i Qatar. Spelarna kommer att protestera på plats genom att inte delta i några aktiviteter "som inte är relaterade till sport eller där man politiskt kan bidra till att förbättra villkoren för migrantarbetare".
Landslagets sponsorer kommer dessutom att avsäga sin plats på matchstället till förmån för budskap om mänskliga rättigheter.
– Även om Nadia är ambassadör för Qatar har hon inget emot mig för att jag är homosexuell, säger Pernille Harder till TV2 under pressträffen i Helsingör.
Chelseastjärnan säger att hon själv aldrig hade tagit jobbet som ambassadör för Qatar-VM och att Nadim är medveten om detta.
– Även om vi har olika hållningar och ser olika på vad man ska göra utifrån sina värderingar kan vi fortfarande samarbeta bra, tala med varandra, skratta tillsammans och spela fotboll ihop, säger Harder.
Det danska herrlandslaget är kvalificerat för VM, men förbundet, DBU, har varit öppet kritiskt till att det arrangeras i Qatar och spelarna kommer att protestera på plats under mästerskapet, som börjar i november.
– Jag respekterar DBU:s hållning och har förståelse för det. Det är deras hållning, säger Nadim.

"Dum fråga"

Hon tror inte heller att hennes Qatar-jobb påverkar sammanhållningen i det danska landslaget under stundande EM i England.
– Jag har en fantastisk relation till mina lagkamrater. Jag respekterar folks åsikter och de respekterar mina åsikter.
Harder säger att hon vet att det inte kommer att bli en konflikt i truppen.

Nadia Nadim

Född: 2 januari 1988 i Kabul, Afghanistan.
Position: Anfallare.
Nuvarande klubb: Racing Louisville, USA.
Tidigare klubbar: Team Viborg, IK Skovbakken, Fortuna Hjørring, Sky Blue FC, Portland Thorns, Manchester City, Paris Saint-Germain.
Landskamper/mål: 99/38.
Källa:
– Jag tror att det är mest medierna som vill skapa de här konflikterna. Vi har pratat om det och hela laget är med på att Nadia är tillbaka, säger Chelseaanfallaren.
Nadia Nadim får en fråga om hur mycket pengar hon får för att arbeta för VM i Qatar.
– Det är en dum fråga. Jag får pengar för det, men det är inte särskilt mycket. Det handlar inte om pengarna. Jag hade också gjort det om jag inte hade fått pengar, säger Nadia Nadim.

ANDRA LÄSER