Niskanens manager: "Jag hade tårar i ögonen"

Iivo Niskanen trissade upp tempot, kämpade mot trötta muskler – och korsade mållinjen som OS-guldmedaljör. Managern Hannu Koivusalo var imponerad. – Det här är fantastiskt för den finländska idrotten, säger Koivusalo till Yle.

Iivo Niskanen får sin guldmedalj på söndag klockan 13.
24.02.2018 10:10 UPPDATERAD 24.02.2018 10:26
Iivo Niskanens uppvisning på 50 kilometer klassiskt gav upphov till kalla kårar och lämnade ingen oberörd.
Finland var dagar från att göra sitt sämsta vinter-OS någonsin då Niskanen gav en svältfödd idrottsnation den ädlaste av alla medaljer.
Niskanens manager Hannu Koivusalo säger att han hade tårar i ögonen då han insåg att Niskanen skulle knipa segern. Koivusalo kallar uppvisningen en av de mest imponerande han någonsin sett.
– Det känns helt fantastiskt. Framgången i Lahtis gav mycket självförtroende inför OS-året och det här var en till massiv framgång, säger Koivusalo till Yle.
En sak är säker: Då Niskanen sätter upp ett mål är det sannolikt att han når det. Niskanen har gått från framgång till framgång i stortävlingssammanhang. Han tog OS-guld i lagsprint i Sotji 2014, VM-guld och brons i Lahtis 2017 och nu blev det guld igen.
– Det här är fantastiskt för den finländska idrotten och längdåkningen säger Koivusalo.

Tränaren: Han kände sig stark

Niskanens tränare Olli Ohtonen kände lite oro i maggropen då Niskanen ryckte rätt tidigt i loppet.
– Jag funderade om det var för tidigt. Men Iivo kände sig stark och hade krafter kvar, säger Otonen till Yle.
Niskanen hade också krafter kvar i slutet av tävlingen, trots att han åkt i ett ursinnigt tempo en längre tid. Ohtonen berättar om guldögonblicket:
– Jag var nära att tappa det, jag översvämmades av känslor och det var fantastiskt. Värst många finländare har inte tagit OS-guld i längdåkning de senaste åren, säger Ohtonen,
Mika Myllyläs OS-guld och -brons i Nagano 1998 var de senaste individuella OS-herrmedaljerna i längdåkning före Niskanens bravad.

ANDRA LÄSER