Fransk skytt delade skolmassakerbilder

Den gripne 17-åringen som misstänks för en skolskjutning i Frankrike beskrivs som "fascinerad av vapen". Pojken hade tidigare delat flera bilder och videor från amerikanska skolskjutningar på sociala medier.

TT-AFP-Reuters-HBL
16.03.2017 21:57 UPPDATERAD 16.03.2017 22:00
Den 17-årige eleven ska ha öppnat eld och skjutit mot skolans rektor och flera elever på en skola i Grasse i sydöstra Frankrike. Pojken ska ha varit beväpnad med ett gevär, två enhandsvapen och två granater, enligt en poliskälla. Åtta personer skadades i attacken.
Dådet beskrivs av den franska utbildningsministern Najat Vallaud-Belkacem som ett "vansinnesdåd", utfört av någon som är fascinerad av skjutvapen.

Sociala medier

Pojken, som inte är känd av polisen sedan tidigare, hade innan dådet delat flera bilder och videos från amerikanska skolskjutningar på sociala medier, bland annat den ökända massakern på Columbineskolan i Colorado där 12 elever och en lärare mördades.
Christian Estrosi, som leder regionsregeringen i området där skjutningen ägde rum, säger att de första indikationerna pekar på att gärningsmannen är en person med "psykiska problem", samt att fallet "inte alls" utreds som terrorbrott.
Enligt fransk åklagare hade 17-åringen troligen varit missnöjd med rektorn.

"Psykiska problem"

17-åringen sköt rektorn med ett jaktgevär, uppger Reuters. Rektorn träffades i armen, medan tre elever fick hagelskador. Samtliga vårdas nu på sjukhus. Enligt Christian Estrosi är rektorns tillstånd inte livshotande. Det är ännu oklart hur allvarliga elevernas skador är.
Ytterligare fyra personer skadades i samband med den panik som utbröt på skolan.
– Det var total panik. Skotten kom 4–5 meter från där vi var. Vi trodde skytten kom mot oss. Vi hörde honom skrika, säger Achraf, elev på skolan, till fransk tv.
I ett tidigt skede talades det om att ytterligare en inblandad person var inblandad i skjutningen, men en poliskälla säger till AFP att det verkar som att skytten agerade på egen hand.

Sände ut varningar

Räddningstjänsten uppmanar boende i Grasse att stanna inomhus, även oroliga anhöriga har uppmanats att hålla sig ifrån skolan medan polisen säkrar lokalerna. Franska regeringen skickade också ut en varning i invånarnas mobiltelefoner.
Alla skolor i staden stängdes efter händelsen. Frankrikes premiärminister Bernard Cazeneuve avbröt en resa i norra delarna av landet med anledning av dådet.

ANDRA LÄSER