Årets lucia kröns i Domkyrkan, men håller distans och åker inte i kortege

Mycket har blivit annorlunda år 2020 – och så blir det med luciafirandet också. Men Finlands lucia ska också i år sprida ljus och stämning runtom i Svenskfinland. Hon gör det med större distans än tidigare och stannar inte för att mingla och dricka glögg.

Kröningen av Finlands lucia brukar locka cirka 30 000 människor till Senatstorget och längs gatorna där luciaföljet åker fram. Den biten av luciafirandet faller bort i år.
21.10.2020 10:30 UPPDATERAD 21.10.2020 13:55
Just nu sitter luciajuryn, som består av producenten Maria Saaristo på HBL Junior, undersökande redaktören Annvi Gardberg på Yle och artisten Tino Singh, samlad i Tölö och väljer ut de tio personer som blir årets luciakandidater. Vilka de tio är och var i Finland de bor får vi veta senare i dag.
Men på Folkhälsan, som ansvarar för de praktiska arrangemangen kring Finlands lucia och tillhörande penninginsamling, har förberedelserna inför en exceptionell luciaturné pågått redan länge. Det gäller att genomföra lucias uppträdanden så tryggt som möjligt ur smittskyddsperspektiv.
– Det viktigaste är att hålla distansen. Det som främst skiljer årets luciabesök från tidigare år är att vi hela tiden måste hålla tillräckligt med avstånd mellan lucia, tärnorna i kören och publiken. Vi är beredda på många olika alternativ, direktiven hinner säkert ändras flera gånger ännu innan vi är framme i december, säger förbundsdirektören Viveca Hagmark på Folkhälsan.
I praktiken går det till så att värden på varje ställe som lucia besöker planerar uppträdandet så att det är tryggt, man planerar i detalj var lucia och kören rör sig och var publiken kan följa med på avstånd. Det är möjligt att lucia lussar på flera olika ställen i samma hus så att färre människor kan samlas på ett ställe.
Finlands lucia 2019 Sara Ray skred ut ur en fullsatt domkyrka den 13 december i fjol. I år tillåts ingen publik i kyrkan.
Hittills har Folkhälsan bokat in ett 50-tal besök i lucias kalender, vilket är ungefär hälften av vad Finlands lucia brukar hinna med under en intensiv julmånad. Fortfarande finns det plats för några uppträdanden i kalendern.
– Vi kan erbjuda tre olika slags luciabesök i år – traditionella där lucia kommer fysiskt på besök, virtuella besök där uppträdandet strömmas och publiken har möjlighet att prata med lucia efteråt och så kommer vi att göra en video på ett luciauppträdande som de olika hemmen kan visa för sina boende i flera repriser. Det som är helt annorlunda i år är att lucia och tärnorna inte stannar kvar efter sångerna för att dricka kaffe eller glögg och mingla, säger Hagmark.

Kröning utan kortege

Kröningen av Finlands lucia 2020 sker enligt gammal och beprövad tradition i Helsingfors domkyrka, men i närvaro av minsta möjliga antal personer. Publiken får tyvärr inte komma in i kyrkan och helst ser man på Folkhälsan att folk inte heller skulle samlas på Senatstorget.
– Kröningen sänds direkt i tv på Yles kanaler, så vi hoppas att så många som möjligt stannar hemma och följer med lucia på distans. Det blir ingen luciakortege längs Alexandersgatan i år, för vi vill inte uppmuntra till stora folksamlingar, poängterar Viveca Hagmark.
President Tarja Halonen deltog i kröningen av Finlands lucia 2019 Sara Ray.
Säkerhetsarrangemangen ska ändå inte ske på bekostnad av stämningen. Kröningsfesten planeras att bli en fin och stämningsfull tillställning, trots att luciakören är något mindre och det finns färre musiker än vanligt inne i Domkyrkan. Den personal som behövs för att genomföra tv-sändningen är också minimal. Efter kröningen kommer lucia att gå ut ur kyrkan och skrida nedför ungefär halva trappan, där hon stannar och ger en intervju för tv-kamerorna, men publiken får inte komma nära ens för att ta egna bilder.
– Jag är alldeles säker på att de som har valts ut till luciakören och den som väljs till Finlands lucia i år kommer att agera ytterst ansvarsfullt och minimera sina egna kontakter, allt för att minska risken för coronasmitta. Men vi lever mitt i en pandemi och vem som helst kan bli smittad, om så sker beskyller vi ingen för det utan löser problemen i den takt de uppstår. Om lucia insjuknar så brukar vi kalla in någon av luciorna från tidigare år, säger Hagmark.