Formel 1: Vettel medger att han är en hycklare

Sebastian Vettel meddelade i veckan att säsongen i formel 1 blir hans sista. Valtteri Bottas har gått många duster mot den fyrfaldiga världsmästaren har bara gott att säga om tysken.

Sebastian Vettel oroar sig för framtiden.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
30.07.2022 15:59
— Han är och har alltid varit en bra förare att köra mot. Han respekterar sina konkurrenter. Hårt men juste. Så jag har verkligen uppskattat fighterna med honom. Dessutom är han en bra kille och en av de förare som inte är rädd för att säga vad han tycker och gör det på rätt sätt. Och det är riktigt coolt, säger Bottas. 
Den fyrfaldige världsmästaren är också styrelsemedlem i förarnas egen fackförening, GPDA, Grand Prix Drivers Association. Vettel går alltid rakt på sak i diskussioner och säger att han har inte tid med en massa struntsnack. Vid ett möte med FIA i Frankrike reste han sig upp och gick. Trots att det inte är tillåtet. Straffet blev böter som skall betalas om han gör om det. Vem skall kunna ersätta honom?
— Jag tror det blir svårt för han är, som vi alla vet, som han är. Han säger som det är och ifrågasätter mycket och vill ha svar. Så jag hoppas att han fortsätter. Men jag vet inte om han vill.

Grenens samvete 

Den kanske största anledningen till att Vettel slutar är hans inställning till livet och hans oro för klimatförändringen. 
— Jag tycker det är verkligen synd att killar som Charles Leclerc, George Russel, Lando Norris och Max Verstappen inte har samma frihet som jag och Hamilton hade.
När Vettel växte upp var det ingen som tänkte på klimat och alla reste och flög ofta överallt. Den nya generationen lever mer med tanke på hur det inverkar på klimatet. Och utan att tveka beskriver han sig själv som en hycklare med tanke på sitt arbete som racerförare.
— Jag är medveten om att min passion och arbete för med sig saker som jag inte gillar. Jag har inget emot att man kallar mig för hycklare för jag vet att jag är en. Så ingen behöver tala om det för mig.
— Men det är inte en fråga om hur stor eller liten hycklare du är. Det handlar mer om hur mycket du kan göra. Några av oss kan göra mer och andra mindre. Men alla kan göra en skillnad varje dag.
— Verstappen och hans generation kommer att bli tvingade att ändra sin livsstil och göra kompromisser. Och de som kommer efter dem kommer att ha ännu mindre frihet eftersom det kommer att bli mer och mer centralt och styrt hur vi lever och måste anpassa våra liv. Men det är inte rättvist och jag är redo att kämpa så att de kan ha samma frihet som jag hade.

Hur kommer du att känna dig när du kommer hem efter sista loppet? 

– Ingen aning. Det kan bara tiden utvisa. När man bestämmer sig för något och ändrar sig vet man aldrig vad som väntar runt hörnet. Så jag är mycket nyfiken att ta reda på det och mer nyfiken än att hänga kvar vid det som är nu.
— Men för att vara ärlig så är jag också lite rädd för vad som kommer för det kanske är ett hål och jag vet inte hur djupt det är och om jag trillar ner och om jag kan ta mig ur.
Många idrottare har trillat ner i den stora tomheten efter karriären. När strålkastarna släcks för gott kan vardagen bli svår. Då kan till exempel alkohol i excess komma med i bilden. Vettel har det bra förspänt med hustrun Hanna och tre barn.
— Jag har mycket stöd från de människor som har hjälpt mig tidigare att komma dit jag är och de kommer att fortsätta och ge mig råd och se till att jag går i rätt riktning. Och förhoppningsvis kommer jag att ta de rätta besluten så att jag om 10 år är en bättre version av mig själv.

Vad kommer du att minnas?

— Känslorna. Vinster och förluster. Människor jag mött och de vänner jag fått. Det kommer att finnas kvar och det hade varit ett mycket svårare beslut om jag hade fått ge upp allt det. Självklart kommer jag inte att träffa dem lika ofta längre men vänskapen finns ändå kvar.
Sebastian Vettels slutord får nog många att tänka till.
— Vi står inför den största utmaning som mänskligheten någonsin har ställts inför. Och om vi inte vinner det här loppet kommer jorden att fortsätta att snurra men utan oss.

ANDRA LÄSER