Nästan 200 finländare köpte biljett till fredagens match i S:t Petersburg – tvisten kring missen vid gränsen ännu ouppklarad

För tillfället försöker myndigheterna och föreningen Suomen Maajoukkueen Kannattajat reda ut var det gick fel då omkring 800 EM-resenärer blev otestade vid gränsen förra veckan. Samtidigt fortsätter matcherna i S:t Petersburg locka finländska fotbollsfantaster.

Det är ännu oklart var det gick fel då testkapaciteten vid Finlands östgräns inte räckte till förra veckan.
Enligt föreningen Suomen Maajoukkueen Kannattajats uppgifter hade sammanlagt 188 finländare köpt en biljett till den EM-kvartsfinalmatch som spelades i S:t Petersburg i fredags.
Föreningen har inte arrangerat några resor till matchen, men har ändå tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd skapat ett informationspaket för alla finländska fotbollsfantaster som valt att besöka matchen.
I informationspaketet hittas bland annat information om coronatestningen vid gränsen och den frivilliga karantänen som gäller efter resan. Dock rekommenderar institutet för tillfället att finländare undviker alla onödiga resor till Ryssland på grund av landets svåra coronaläge.
Suomen Maajoukkueen Kannattajats ordförande Marko Karvinen säger att föreningen fick utstå mycket kritik efter förra veckans miss vid gränsstationen i Vaalimaa, kritik som han inte anser att var befogad.
För tillfället diskuterar föreningen, Gränsbevakningsväsendet och Samkommunen för sjukvårds- och socialtjänster i Kymmenedalen var det egentligen gick fel då omkring 800 EM-resenärer blev otestade vid gränsen då de återvände hem efter matchen.
– Vår ståndpunkt är klar. Vi gjorde precis som vi hade blivit tillsagda innan matchen, men det verkar finnas mer oklarheter från myndigheternas håll, säger Karvinen.

"Vi hade inte kunnat göra mer"

Karvinen säger att föreningen endast var en av många aktörer som ordnade resor till Finlands match mot Belgien, som spelades förra veckans måndag.
Föreningen hade två veckor på förhand via telefon meddelat myndigheterna om bussarnas antal och tidtabeller samt om passagerarantalen.
Baserat på de uppgifterna trodde föreningen att myndigheterna hade fått en klar bild av att det kunde uppstå rusning vid gränsövergången i Vaalimaa allt mellan klockan 14 och 20 förra veckans tisdag.
– Jag vet inte när vi kommer att få mer klarhet i var det gick fel, men jag anser åtminstone att vi inte hade kunnat göra mer än det vi gjorde, säger Karvinen.
ANDRA LÄSER