Historiker jublar över ny barnbok om Finlands historia

Historieforskarna är entusiastiska över Mauri Kunnas nya bok om Finlands historia. Kunnas genomslagskraft som folkbildare är i en klass för sig. Därför kommer hans bok att få en stor betydelse för kunskaperna om den svenska tiden i Finland, anser historiker.

Katastrof år 1628. Finland och Sverige var ett och därför finns till exempel regalskeppet Vasas olyckliga jungfrufärd skildrad i Mauri Kunnas nya bok om Finlands historia.
Länge har historieforskare grämt sig över att den svenska tiden i Finlands historia nästan har utplånats ur skolornas historieundervisning. Därför är det av stor betydelse att bästsäljaren Mauri Kunnas har gjort en barnbok som nästan uteslutande handlar om tiden då Finland och Sverige var ett.
För snart ett decennium sedan skrev historikern Mirkka Lappalainen en uppmärksammad insändare i Helsingin Sanomat under rubriken "Rädda Finlands historia" där hon ondgjorde sig över att Finland före 1800-talet knappt längre fanns med i skolornas historieundervisning.
– Det går att bli student i dag utan att veta något om det finländska samhällets ursprung. Man behöver inte känna till Finlands långa historia mellan Ryssland och Sverige och man behöver inte veta varför det byggdes borgar och stenkyrkor hos oss eller varför Helsingfors grundades och Sveaborg byggdes, protesterade Lappalainen i insändaren och varnade för att det som borde höra till allmänbildningen blir en hobby för en liten skara.
Men nu kan Mauri Kunnas nya bok Koiramäen Suomen historia (Jyckebergarnas Finlands historia, HBL:s översättning) komma att ändra på det här.
– I morse när jag tog mig till universitetet hajade jag till då jag såg en jättereklam över den nya boken på spårvagnen. Vem poserade väl där om inte självaste hertig Johan (hertig av Finland 1556–1563), och det slog mig än en gång hur viktigt det är att Kunnas har skrivit just den här boken. Han har en genomslagskraft som ingen annan, säger Lappalainen, som även själv de senaste åren har skrivit flera populära verk om Finland under 1500- och 1600-talen och har betecknats som Finlands svar på Peter Englund.
Då Lappalainen och hennes forskarkolleger vid Helsingfors universitet förra veckan fick ett exemplar av den nyutgivna barnboken till sitt kafferum väckte den stor förtjusning bland experterna.

"Underbar – väcker inga aggressioner"

– Kunnas är helt enkelt underbar. Han väcker inga aggressioner och bland historikerna förhåller man sig positivt till honom. Förstås kan jag inte tala å alla historikers vägnar, men vid universitetet har alla som jag har talat med varit mycket glada över att den svenska tiden lyfts fram på det här sättet och att det sker samtidigt som Finland firar 100-årsjubileum. Det här är ett sätt att visa att Finlands historia sträcker sig mycket längre tillbaka än ett sekel och förklarar att den svenska tiden var viktig för vårt lands samhälleliga och demokratiska utveckling.
I boken riktar Kunnas ett särskilt tack till Lappalainen som har läst igenom Kunnas nya bok innan den gick i tryck.
– Ett verk av det här slaget har betydelse eftersom det kommer att öka folks allmänbildning på området: att Finland hörde till Sverige och hur man levde på den tiden. Om någon säger Gustav II Adolf kommer folk att veta att han var Sveriges och Finlands kung. Boken kommer att vara till stor nytta också i skolundervisningen.
Att Mirkka Lappalainen blev historiker är delvis Mauri Kunnas förtjänst. Då hon var fem år gammal fick hon hans första bok i serien om Jyckeberga-hundarna i julklapp.
– Fortfarande minns jag hur jag slog upp boken och såg bilden av den gammaldags bondgården där man hade självhushållning. Det var en omvälvande upplevelse som hade stor betydelse för mig. Kunnas är min barndomshjälte och för mig har det varit en ära att ha konsulterats i arbetet med boken.
Ännu är det oklart när boken kommer i svensk översättning.
– Det pågår förhandlingar om saken och vi har ett stort intresse av att ge ut boken, säger Andrea Svanbäck, marknadsföringschef på Förlaget.
ANDRA LÄSER