Ledare: Hornetdebatt med klavertramp och övertramp

Finlands ledande politiker borde kunna bättre. Den debatt som under veckoslutet blossade upp kring statsminister Sanna Marins besök i Ukraina och klavertramp i Kiev om våra Hornetplan ledde i sin tur till onödiga övertramp.

LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
13.03.2023 13:30 UPPDATERAD 13.03.2023 14:15
När statsminister Sanna Marin (SDP) gör eller säger något så följer i regel reaktioner och ofta kritik. Också då hon inte gör eller inte säger något kan det väcka liknande reaktioner. Speciellt nu tätt inpå riksdagsvalet är hon en ständig måltavla.
Det var inte överraskande att hennes överraskande besök hos president Zelenskyj i Ukraina i fredags, tillsammans med miljöminister Maria Ohisalo (Gröna), också väckte uppmärksamhet. Såväl politiska konkurrenter som medier antydde att det hela kanske ingick i hennes valkampanj och gjordes bland annat för att få mer synlighet. 
En gång i tiden var det faktiskt ett knep hos finländska politiker att försöka få till inbjudningar, besök eller kommentarer från andra länder för att få politisk hjälp med tanke på hemmaplan. Det är naivt att tro att dagens finländska toppolitiker beställer dylikt. Marin var inbjuden på den ukrainska presidentens initiativ. Om statsministern inte skulle ha åkt hade hon också fått kritik – hur kan Finlands statsminister strunta i en inbjudan av en president för ett land som är utsatt för ett rått anfallskrig, hade det då låtit.

ANDRA LÄSER