Lipponen: Det ska vara presidenten som leder utrikespolitiken

Tidigare statsminister Paavo Lipponen kritiserar mediernas rapportering om den finländska utrikespolitiken i en insändare i dagens Helsingin Sanomat.

Paavo Lipponen deltog i Suomi Areena i Björneborg förra sommaren.
Enligt Lipponen har HS och övriga tidningar tappat greppet då de skriver om hur den finländska utrikespolitiken leds. Lipponen är kritisk till att tidningarna skriver att "regeringen fallit utanför" utrikespolitiken, då den enligt grundlagen ska ledas av presidenten i samarbete med statsrådet.
Lipponen frågar sig vad journalisterna menar med att skapa en bild om att presidenten mitt i allt tagit över utrikespolitiken. Det är presidenten som ska leda utrikespolitiken, precis som president Sauli Niinistö nu gör. Han tycker att det är olyckligt att medierna bygger upp en konstgjord kamp om utrikespolitiken mellan presidenten och regeringen.
Dessutom påpekar han att Europapolitiken enligt riksdagens beslut i december 1994 ska ledas av statsministern. Han anser att han under sina år som statsminister (1995-2003) också gjorde det, i nära samarbete med presidenten.
ANDRA LÄSER