Vill du fly kylan och vintermörkret i Finland? Här är tips och varningar för dig som vill bo i Spanien

Minna och Pasi Laine har bott på spanska Solkusten i nio år och trivs utmärkt med den avslappnade livsstilen i Fuengirola. De jobbar i fastighetsbranschen och har en bra insyn i vilka slags bostäder finländare väljer när de skaffar ett andra hem i Spanien. – De vanligaste fastighetsköparna är par i 50-årsåldern som har ärvt pengar, säger Minna Laine.

Minna och Pasi Laine bor och jobbar i Fuengirola i Spanien. De ägnar sin fritid åt hundpromenader och cykling, men umgås också gärna med andra finländare på orten. – När man bor långt bort från sitt hemland uppskattar man sällskapet av landsmän, säger Minna Laine.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
21.01.2023 10:49
Omkring 30 000 finländare bor delar av året i Spanien, de flesta längs Solkusten. Många bor på hyra, men en ökande trend är att köpa sig en andra bostad under söderns sol. Fastighetsmäklaren Minna Laine jobbar själv med att sälja bostäder till finländare i området omkring Malaga.
– Förr var det bara pensionärer som köpte en lägenhet här, men numera är våra kunder allt yngre personer som har ärvt en summa pengar. Den genomsnittliga köparen är mellan 50 och 60 år och betalar sin lägenhet med kontanter. Men visst flyttar också barnfamiljer hit. Mest säljer jag höghuslägenheter med två sovrum, två badrum och en balkong mot söder eller väster, det vill alla finländare ha. Spanjorerna vill däremot inte sitta i solen, de föredrar balkonger mot norr, säger Minna Laine.

ANDRA LÄSER