Gallup: Nästan hälften vill förbjuda att privatpersoner avfyrar fyrverkerier

På fredagen börjar fyrverkeripjäser säljas inför nyårsfirandet. Enligt en enkät av Maaseudun Tulevaisuus skulle 47 procent av finländarna vilja förbjuda försäljningen.

Maaseudun Tulevaisuus har tagit reda på hur finländarna ställer sig till att förbjuda privat avfyrning av fyrverkerier
SPT
27.12.2019 07:50
Ungefär hälften vill förbjuda fyrverkeripjäser för privatpersoner. Det framgår av en enkät som Maaseudun Tulevaisuus har låtit göra. 57 procent av kvinnorna och 38 procent av männen anser att man ska överlåta fyrverkerierna till proffsen.
Inställningen tycks variera med ålder, kön och ort. Över hälften av dem som har fyllt 64 år anser att privatanvändningen av fyrverkerier ska förbjudas, medan cirka 40 procent av dem som ännu inte fyllt 30 år anser detsamma. I glesbygden vill en större andel fortsätta skjuta raketer och fyrverkerier som förr, jämfört med dem som bor i städer.
Enkäten utfördes av Kantar TNS i början av december. Drygt 1 000 finländare svarade på enkäten och felmarginalen ligger på 3 procentenheter åt vardera hållet.
För en dryg månad sedan lämnades medborgarinitiativet om att förbjuda privat avfyrning av fyrverkerier in till riksdagen. Enligt medborgarinitiativet skulle bara professionella pyrotekniker få hantera fyrverkerier efter en lagändring. 65 000 personer undertecknade medborgarinitiativet.
Initiativtagarna till medborgarinitiativet är oroliga över bland annat ögon- och brännskador, det avfall som raketerna åstadkommer och den stress som fyrverkerierna orsakar för husdjur.

ANDRA LÄSER