Börserna i fritt fall – historiskt ras på Helsingforsbörsen

Helsingforsbörsen och börser runtom i Europa störtdök under torsdagen.

Efter Donald Trumps besked att USA stoppar inresor från Europa som en följd av det nya coronaviruset har börskurserna sjunkit kraftigt under torsdagen.
Det världsomspännande börsraset fick ny fart under torsdagen efter att coronaviruset hade klassats som pandemi. I Helsingfors rasade OMXH-indexet med 10,23 procent under dagen. Det är den största nedgången på en dag sedan 2001, då indexet föll med 15 procent i samband med it-bubblan.
OMXH25-indexet, som samlar de 25 bolagen som handlats aktivast föll också med 10,1 procent, vilket är den största nedgången någonsin för indexet. Den tidigare rekordnoteringen sattes under finanskrisen 2008 då indexet föll med strax över 8 procent.
Kraschen var bred och av de stora och mellanstora bolagen var det bara serviceföretaget Hoivatilat som gick uppåt. Värst drabbade var finansbolaget CapMan, som förlorade en femtedel av sitt värde, tätt följt av stålbolagen SSAB och Outokumpu samt finansbolaget Sampo. De noterades för kursnedgångar på mellan 15 och 20 procent.
Störtdykningen innebär att nästan en tredjedel av värdet på Helsingforsbörsen har gått upp i rök under den senaste månaden.
Kursraset fick historiska proportioner också på andra håll i Europa. I Stockholm var kollapsen med 11,1 procent den största i modern tid. I och med torsdagens krasch har börsbolagen tappat cirka 220 miljarder euro i värde sedan toppnoteringen runt den 20 februari.
Då USA-börserna öppnade under eftermiddagen rasade även de, vilket betydde att det automatiska nödsystemet som stoppar handeln aktiverades.
Fallet fortsatte även efter att stoppet hade hävts. S&P 500 faller 7,6 procent medan samma utveckling syns hos såväl Dow Jones industriindex som Nasdaqs kompositindex. Dow Jones är ned 8,4 procent medan Nasdaqs kompositindex rasar 6,9 procent. Bland enskilda bolag märks bland annat åtta procents nedgång för Apple och tio procent för Twitter. Flygtillverkaren Boeing rasar samtidigt drygt 16 procent.

Osäkerheten spökar fortfarande

Det är osäkerheten om virusets effekter på ekonomin, vilka som drabbas och hur länge krisen kommer att hålla i sig som spökar, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
– Börsen, ekonomer, politiker, centralbanker – alla brottas med en okänd faktor som vi inte vet hur den kommer att slå, säger han.
Egentligen har inget akut hänt i Europa som påverkar börserna senaste dygnet. Det är USA-beskedet om reseförbudet från Europa som styr nu och som slår oerhört hårt mot flyg, hotell och kringliggande branscher, enligt Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux
– Det var en riktig kalldusch, säger han.
Det i sig ger ringar på vattnet, den ekonomiska spiralen nedåt fortsätter, något som utlöser säljordrar i massor på aktiemarknaderna.
– Dominobrickorna faller. Det är så här finansmarknaderna fungerar, säger Guri.

Reseförbud

Det intensiva nyhetsflödet och den bombmatta av myndighetsåtgärder från olika regeringar i Europa driver på utvecklingen, enligt Robert Bergqvist.
– Vi får nyheter här som vi aldrig har sett tidigare. Den svenska regeringen fattar beslut om storleken på folksamlingar. Man stänger ned skolor och offentlig sektor, som i Danmark. Det stängs butiker. Det här är något vi aldrig har sett. Det är helt unikt.
Historiskt brukar nedgångar kopplade till sjukdomsförlopp till en tredjedel bestå av reaktioner på själva sjukdomen, enligt Bergqvist.
– Två tredjedelar är kopplat till osäkerheten. Och det är precis där vi befinner oss nu och hela tiden adderas det mer och mer osäkerhet.

Ingen ny kris

Det avgörande just nu är enligt Bergqvist att man för en politik som bromsar smittspridningen, minskar den ekonomiska inbromsningen och påskyndar en återhämtning.
– Och det får inte vara en politik som sätter oss i en ny kris, säger han.
Torsdagens fall är brett. Aktierna i OMXS30-index ligger på minus 5–14 procent. Råvarusektorn är extra hårt ansatt, med störst ras för aktierna i gruvbolaget Boliden och ståltillverkaren SSAB.

Turismen kraschar

Nedgången tog extra fart nedåt sedan Europeiska centralbanken (ECB) avstått från att sänka räntan, vilket marknaden hade räknat med.
Aktier med koppling till turism och resor faller också hårt, bland andra SAS och Scandic Hotels.
Oljepriset backar samtidigt kraftigt ned mot 30 dollar per fat, vilket pressar en hårt lånefinansierad, relativt stor amerikansk oljeindustri.

Negativ spiral

Enligt Bergqvist är det flera negativa komponenter som samspelar i krisen just nu. En produktionskris i vissa sektorer riskerar att övergå i en efterfrågekris, som i sin tur tvingar företag att säga upp folk som blir av med sina inkomster.
– Då tappar man ännu mer efterfrågan och så är vi inne i en negativ spiral, säger Bergqvist.
– En annan komponent som driver spiralen nedåt är den förtroendekris som nu pressar börserna nedåt. Det är kopplat till nyheterna som kommer ut och vad man tror om företagens framtid och hushållens efterfrågan, tillägger han.
ANDRA LÄSER