Anna-Lena Laurén får svenskt pris

HBL-journalisten Anna-Lena Laurén får årets Jolopris på 10 000 kronor, cirka 930 euro.

Anna-Lena Laurén i Sankt Petersburg. Arkivbild.

"Kanske är det Anna-Lena Lauréns finlandssvenska arv som ger hennes journalistik en särskild klangbotten. Hon står lika stadigt i kulturhistorien och bildningsarvet som i det ständigt förändrande nuet. Hennes journalistik är humanistisk, klarsynt och har – i Jolos anda – öga för den målande detaljen. Laurén hjälper oss inte minst att krypa bakom fasaden på den ryska ”sammetsdiktaturen”, oavsett om det på ytan handlar om sopberg, dyngbaggar, skönhetsoperationer eller sill och potatis", skriver Jolosällskapet i prismotiveringen.

Jolopriset instiftades 2002 till minne av journalisten och författaren Jan Olof "Jolo" Olsson och delas ut till skribenter som verkar i Jolos anda. Det är första gången priset går till en finländsk journalist.

– Jag är otroligt glad över det eftersom jag läste Jolo mycket som yngre och uppskattade hans sätt att skriva enormt, framför allt att man inte visste på förhand vad det skulle stå i hans texter. Han hade ett helt eget sätt att uttrycka sig och en självständighet i tanken som gjorde stort intryck på mig, säger Anna-Lena Laurén till HBL.

Laurén är utrikeskorrespondent för Hufvudstadsbladet och för svenska Dagens Nyheter. Bland tidigare pristagare finns bland andra Johanna Frändén, Cecilia Hagen och Per Svensson.

ANDRA LÄSER