Livstidsdom för brutalt mord i Berghäll

En 39-årig man döms till livstids fängelse vid Helsingfors tingsrätt för ett mord som begicks i mars förra året. Tingsrätten beskriver dådet som synnerligen rått och grymt.

Livstids fängelse – det blev domen för ett rått mord i Berghäll i Helsingfors.
Den nu dömde mannen har erkänt att han i mars 2020 dödade en man på en boendeenhet i Berghäll i Helsingfors. Offret hade över 100 skador, främst skär- och sticksår.
Men mannen förnekar att han gjort sig skyldig till mord. Den åtalade mannens försvar ansåg att det rörde sig om grov misshandel alternativt grovt vållande till annans död.
Helsingfors tingsrätt utdelade på måndagen ett livstids fängelsestraff till mannen, som enligt en rättspsykiatrisk undersökning var tillräknelig vid tiden för mordet.
Också en 31-årig kvinna döms i fallet. Kvinnan, i vars lägenhet mordet begicks, bötfälls för att inte ha tillkallat hjälp och inte ha försökt rädda mannens liv.

Härstammar från ett tidigare gräl

Offret och gärningsmannen har för kvinnan varit två tidigare okända män. Under mordkvällen har hon bjudit in dem i hopp om narkotika.
I lägenhetens kök har männen börjat bråka om tidigare oklarheter medan kvinnan somnade. Bråket utvecklades till ett slagsmål, varpå gärningsmannen använt kniv, sax och gaffel för att utöva våld mot offret.
Efter att gärningen, som rätten menar har förlängts för att öka lidandet, kliver gärningsmannen och kvinnan över det blodiga offret och lämnar lägenheten strax före midnatt.
Domen är inte slutgiltig och kan överklagas.

ANDRA LÄSER