OS-silvermedaljören Tuuli Petäjä-Sirén lägger av

Efter en lång karriär på världstoppen har Tuuli Petäjä-Sirén valt att lägga av. 39-åringen seglade sig in i det finländska idrottsfolkets hjärtan i OS i London 2012 där hon vann silver i klassen RS:X.

Vindsurfaren Tuuli Petäjä-Sirén, OS-silvermedaljör 2012 i RS:X, avslutar sin långa karriär.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
19.12.2022 11:01 UPPDATERAD 19.12.2022 14:03
– Så många kameror på plats! Ni får vänta en stund så torkar jag tårarna.
En tårögd men leende Tuuli Petäjä-Sirén, 39, lyfter blicken och drar en lätt suck. Den fyrfaldiga olympiern och OS-silvermedaljören har nyss berättat att hennes långa, framgångsrika karriär är över. En karriär som började vid Helsingfors Segelklubb och som förde henne runt världen, till över trettio stora mästerskap och hela vägen upp på prispallen i OS i London 2012 i vindsurfklassen RS:X.
Året 2012 blev karriärens resultatmässigt bästa för Petäjä-Sirén då hon utöver OS-silvermedaljen också vann EM-brons. Bragderna gav henne titeln som Årets idrottare på Idrottsgalan 2013.
Tio år senare blev det dags att tacka för sig. Efter bland annat en fjärdeplats i VM, ytterligare två OS varav i ena Petäjä-Sirén agerade fanbärare.
– Som ni märker är det inget lätt beslut att ta. Idrotten är en väldigt stor del av vem jag är så det här innebär en stor förändring i livet, säger Petäjä-Sirén med vördnad i rösten.

Nya tävlingsklassen utmanande

Egentligen var Petäjä-Siréns tanke att fortsätta karriären fram till OS i Paris 2024 i den nya tävlingsklassen iQFoil som ersätter RS:X, där finländaren tävlat framgångsrikt från och med 2006. Bytet av tävlingsklass – och de efterföljande utmaningarna – är en delorsak till att Petäjä-Sirén avbröt sitt femte OS-projekt.
– Klassbytet var rätt utmanande. Under mitt första år i iQFoil-klassen märkte jag att det krävs en ganska annorlunda fysik än i RS:X. Uthålligheten som är min styrka hjälpte inte lika mycket längre och jag hade behövt vara tio kilo tyngre för att klara mig bättre. Jag bankade huvudet i väggen, berättar Petäjä-Sirén.
Att karriären snart skulle komma till sitt slut visste 39-åringen redan länge.
– Det var väl dags nu. Visst har jag ju hållit på med det här länge. Jag övervägde det här beslutet både länge och väl och funderade att kan idrotten ännu ge något mer åt mig än vad den redan gjort?
Petäjä-Sirén blev mamma året efter OS-festen i London och fick sitt andra barn 2018. Under idrottskarriären lyckades hon hitta en fungerande balans mellan familjelivet och elitidrotten men i och med att barnen blir äldre skulle också den ekvationen ha blivit allt mer svårlöst.
– Våra barn är i den åldern att de också börjar ha en massa på gång och det känns inte riktigt rättvist att jag skulle tvinga dem anpassa sina tidtabeller enligt min karriär. Det kom inget press att lägga av därifrån, men efter att jag funderat en hel del vet jag att det nu är dags. (Maken) Ville och barnen har alltid stött mig och hejat på mig – nu är det min tur att heja på dem.

"Det blir ju inte mycket större än att vinna en OS-medalj"

Då Petäjä-Sirén blickar tillbaka på sin karriär är det föga överraskande fullträffen i OS 2012 som sticker fram ur massan. Men också de små belöningarna i träningsvardagen är minnen som hon gärna ser tillbaka på.
– Det blir ju inte mycket större än att vinna en OS-medalj. Utan vidare är silvermedaljen en höjdpunkt.
– Utöver det är det de där stunderna i vardagen då man känt sig bra efter att man gjort framsteg i utvecklingen. Det där viktigaste jobbet man gjorde på träningarna. De känslorna minns man. Och så förstås alla människor som jag fått jobba med – hela seglingslandslaget. Jag är ytterst tacksam över att ha fått jobba med dem. Det kommer jag att sakna.
– Men helt borta från vattnet kommer jag knappast att hålla mig, tillägger OS-silvermedaljören.

Finlandialoppet inprickat i kalendern

I och med att Petäjä-Sirén är en högt uppskattad och ytterst sakkunnig figur inom seglingskretsarna är det ingen överraskning att seglingsförbundet genast bokat henne som tränarhjälp för diverse junior- och landslagsläger för nästa sommar. Vindsurfare som Aleksandra Blinnikka och Jakob Eklund hör till dem som siktar på att följa i Petäjä-Siréns fotspår i klassen iQFoil.
Elitkarriären må vara över för Petäjä-Sirén men tävlings- och träningshungern finns fortfarande där. Det senaste året försökte hon träna upp sin fysik och få mera vikt, men nu är det tillbaka till uthållighetsträningen som gäller.
– Ingen har lyckats klämma idrottens glädje ur mig. Jag är frisk och skadefri och trivs både på gymmet och på joggningsrundor. Ja, och så har jag anmält mig till Finlandialoppet. 62 kilometer, sannolikt med klassisk stil, säger arkitekten Petäjä-Sirén leende.

ANDRA LÄSER