Kanada tog brons efter historisk målkavalkad

Tre mål på 31 sekunder var den stora snackisen i OS-bronsmatchen mellan Tjeckien och Kanada i Gangneung. Efter den rekordartat svängiga matchinledningen säkrade Kanada bronsmedaljen med en 6–4-seger.

Kanadas herrar tog OS-brons.
24.02.2018 17:26 UPPDATERAD 24.02.2018 17:29
När Kanadas Andrew Ebbett bröt dödläget med sitt 1–0 mål i powerplay efter 8.57 i den första perioden av OS-bronsmatchen mot Tjeckien så var det avstampet mot en tangerat historisk målkavalkad i Gangneung hockeycenter i Pyeongchang.
Tjeckiens Martin Ruzicka kvitterade nämligen till 1–1 bara 16 sekunder senare och lagkaptenen Chris Kelly gav Kanada ledningen på nytt efter blott 15 sekunder ytterligare.
Tre mål har inte fallit så snabbt i en olympisk match i herrarnas ishockeyturnering sedan vinter-OS i österrikiska Innsbruck 1976. Då gjorde Finland två mål och USA ett inom loppet av 31 sekunder i den tredje perioden när amerikanerna vann med 5–4 i mötet i det dåvarande finalgruppspelet.
42 år senare så fortsatte målen också att rassla in – om än inte i lika rasande takt – när Kanada till slut vann bronsmatchen med 6–4. Första perioden slutade 3–1 till Kanada och efter en mållös andra period föll hela sex mål i den tredje.
Forwardsspelarna Ebbett och Kelly blev båda tvåmålsskyttar för Kanada som efter OS-guld i Vancouver och Sotji nu tagit medalj i tre raka vinterspel.
Herrarnas hockeyfinal mellan OAR och Tyskland spelas på söndag morgon klockan 6.10 finsk tid.

ANDRA LÄSER