Åter tung dag för finländskorna i VM – långt efter täten

De finländska damåkarna fortsätter att famla efter formen i VM i Planica. Samtidigt fortsätter svenskorna att leverera.

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen kammade noll i fristilsloppet på tisdagen.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
28.02.2023 14:39 UPPDATERAD 28.02.2023 19:08
Både Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski inledde fristilsloppet starkt. Men halvvägs in i tävlingen kroknade de finländska medaljhoppen.
Niskanen var bästa finländska och slutade på en nionde plats, 56,6 efter Diggins i mål.
De två bästa finländskorna var oroväckande långt efter täten. Frågan är hur mycket Niskanen påverkas av skadan hon ådrog sig under ett träningspass i början av mästerskapet.
– Benet kändes okej. Föret var tungt i dag och det gällde att orka. Det kändes okej, men jag tappade för mycket i slutet, säger Niskanen i Yles intervju efter loppet.
Pärmäkoski verkar å sin sida helt ha misslyckats med att toppa formen till VM. Hon beskriver tisdagen som en ”svår dag”.
– Det var en dålig dag för min del. Föret var långsamt och det gick åt mycket energi i nedförsbackarna.
Eveliina Piippo siktade på att sluta bland de tio bästa och inledde starkt, men tappade mycket tid på de sista två kilometrarna. Hon var 16:e dam i mål, 1.14,5 efter täten.
–Jag är inte helt nöjd. Jag kanske gick ut för hårt. Jag var otroligt trött i slutet och kan inte skylla på någon annan än mig själv, säger Piippo i Yles intervju efter loppet.
Pärmäkoski slutade plats 17 – en dryg sekund efter Piippo. Finlands fjärde åkare Jasmi Joensuu var cirka en minut efter Pärmäkoski och Piippo.
Det återstår att se hur Finland mönstrar stafettlaget på torsdag. Den enda som stärkte sina aktier på tisdagen var Eveliina Piippo.

Diggins historisk

Guldkapen stod mellan Sveriges Frida Karlsson och USA:s Jessica Diggins – som hade chans att bli den första amerikanska VM-guldmedaljören någonsin. Och så blev det också. Efter en stark avslutning knep Diggins guldet 14 sekunder före Karlsson. Landsmaninnan Ebba Andersson knep bronset.
– Det är mycket känslor just nu. Banan och föret var perfekt för mig. Jag attackerade utförsbackarna. Jag hade otroliga skidor, så tack till teamet, säger en överlycklig Diggins efter guldet.
Vid ungefär halva loppet var amerikanskan bara någon sekund före svenskduon men ju längre loppet gick desto mer ökade avståndet till Karlsson och Andersson.
För Karlsson var det andra VM-silvret på skid-VM i Planica, det första kom i skiathlon. Även för Andersson var det den andra medaljen under världsmästerskapet, den första blev den ädlaste av valörer, guld, i skiathlon.
Sverige hade inför 10 kilometer tagit tre av tre guld i Planica, men fick alltså ge sig mot Diggins i dagens lopp.

ANDRA LÄSER