HBL betygssätter | Dans på knivseggen och Li Anderssons kritik mot taktikröster – så gick HS valdebatt

Små och medelstora partier vädjade till väljarna att inte taktikrösta, då det behövs fler partier som klarar sig för att sy ihop en regering. En mycket jämn opinionsmätning skapade undertonen då partiledarna möttes i Helsingin Sanomats valdebatt.

Li Andersson (VF), Maria Ohisalo (Gröna) i bakgrunden, Riikka Purra (Sannf) och Sanna Marin (SDP) i Helsingin Sanomats valdebatt på tisdagen. Debatten var öppen för publik på Medietorget i Sanomahuset.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
28.03.2023 20:21
En dans på knivseggen. De små marginalerna syns ännu tydligare än tidigare i senaste opinionsmätningen av Helsingin Sanomat. Där är de tre stora partierna bara decimaler i från varandra, med Samlingspartiet på 19,8 procent och SDP och Sannfinländarna på 19,2 vardera. Allt ryms inom felmarginalen.
Läget påminner om de små skillnaderna i senaste riksdagsval, där ingen heller nådde över 20 procent. Då vann SDP med 17,7 procent, Sannfinländarna hade 17,5 och Samlingspartiet 17 procent.
Precis som då handlar det avgörande valet om antalet mandat, inte procentenheter. Den hårda kampen sker därför strax ovanför ribban i varje valkrets – vem får in de sista invalda ovanför strecket. Den som har marginalerna med sig i fler valdistrikt vinner.

ANDRA LÄSER