Orpo hoppas på genombrott på fredag: Viljan avgör

Petteri Orpo beviljar ett dygn tilläggstid till förhandlarna i Ständerhuset. Det är för att han tror dem när de säger att de kan nå enighet.

Regeringsbildaren Petteri Orpo ger klimat- och migrationsgruppen ett dygn tilläggstid i hopp om att de ska nå enighet på fredag.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
25.05.2023 19:47
Den grupp som diskuterar klimat och energi i Ständerhuset har gjort klara framsteg, medan den som förhandlar om invandring inte gått lika bra. Det beskedet lämnade regeringsbildaren Petteri Orpo (Saml) på torsdagen.
Hans förhoppning var att de två grupperna skulle ha levererat och nått samsyn under torsdagen. Det lyckades inte. Men eftersom förhandlarnas bud till partiledarna är att de fortfarande tror att de kan nå enighet beslutade Orpo ge dem ett dygn till.
– Jag hoppas de går i mål i morgon, för vi har bråttom. Det finns hopp bara det finns vilja, sade Orpo på torsdagskvällen.
Det är avgörande för förhandlingarna att de två stora tvistefrågorna får en snabb lösning. Annars ligger det nära till hands att förhandlingarna kollapsar och Orpo tvingas göra ett nytt försök med en annan koalition.
Det skulle vara synd, inte bara med tanke på att den här koalitionen bäst avspeglar valresultatet, resonerar Orpo, utan också för att högerregeringen skulle ha beredskap att lösa många akuta frågor kort efter det.
– Rysslands krig, de krisande vårdtjänsterna, skuldkrisen, köpkraften, inflationen – alla de här stora frågorna behöver lösas. Och beträffande dem är den här koalitionen rätt enhällig. Dem kan vi lösa snabbt. Därför måste vi lösa de två andra frågorna först, och då måste alla flexa, säger han.
Orpo tillstår att förhandlingarna är inne i sitt mest kritiska skede.
– Jag tror vi löser de här frågorna och går vidare, men det ska sägas att frågorna är svåra.
Orpo går fortfarande inte in på några som helst detaljer kring arbetsrelaterad invandring eller distributionsskyldighet för biobränslen – frågor där Sannfinländarna har hängt upp sig på en ståndpunkt som går emot de andra partiernas.

Flexibel deadline

Petteri Orpo upprepar bara att klimatfrågan måste lösas så att utsläppen minskar utan att hushållens köpkraft eller företagens konkurrenskraft minskar. Han säger också att det blir åtstramningar i den humanitära invandringen samtidigt som man grunnar på hur den arbetsrelaterade invandringen kan underlättas vettigt.
Orpo förväntar sig resultat på fredag, men inte heller det är en absolut deadline. Skulle förhandlarna åter be om tilläggstid kan de få det, om en lösning fortfarande hägrar. I gengäld tvingas klimat- och migrationsgrupperna sitta mer eller mindre dygnet runt för att pressa fram en lösning.
De andra grupperna förhandlar inte alls på fredag. Tanken är att det ska sätta mer press på de grupper som nu måste leverera.
En viss frustration syns ändå hos Orpo när journalistkåren inte vill förstå varför en deadline kan skjutas fram flera gånger. 
– Det viktigaste är inte hur länge det dröjer utan att vi får ett bra program och skapar förtroende. Det tar den tid det tar. Klart det behövs tidtabeller, men det lönar sig att agera smart. När migrationsbordet begärde tilläggstid sade vi ja för vi hoppas de ska bli klara i morgon.

ANDRA LÄSER