Försvunnet flygplan mellan Helsingfors och Sibbo lokaliserat

Sjöbevakningen utlyste nödsituation under letandet efter ett litet flygplan i huvudstadsregionen. Som tur är landade planet senare tryggt utanför Borgå.

HBL
23.06.2021 16:02 UPPDATERAD 23.06.2021 19:30
Klockan halvtre på onsdag eftermiddag utlyste Västra Finlands sjöbevakningssektion nödsituation i Helsingfors. Orsaken var ett litet försvunnet pontonflygplan i området runt Helsingfors och Sibbo. Sökandet pågick både på land och till havs. Drygt en timme senare var räddningsuppdraget över, eftersom flygplanet hade landat tryggt utanför Borgå.
Sjöbevakningen fick nys om den farliga situationen tack vare flera ögonvittnen som sett planet och ringt in. De hade upptäckt ett litet flygplan som försöka landa men verkade vara förhindrat av ovädret.
Enligt Tommi Salopelto, jourhavande räddningschef på Finska vikens sjöbevakningssektion, kunde situationen ha varit farlig för piloten.
– Stormen tvingade flygplanet att flyga mycket lågt. Flygplanet har försökt landa minst en gång men varit förhindrad av den hårda åskfronten, säger Salopelto.
Sjöbevakningen har ännu inte haft möjlighet att tala med piloten, och vet därför inte med säkerhet vart planet var på väg eller om det var flera än en person ombord.
– Det handlar antagligen om en person som velat ta en flygtur men överraskats av ovädret, säger Salopelto.
Flera räddningsenheter deltog i sökandet efter det försvunna flygplanet. Bland annat från Finska vikens sjöbevakningssektion, räddningsverket, polisen och det frivilliga Sjöräddningssällskapet. Dessutom kallades en räddningshelikopter från gränsbevakningens bevakningsflygdivision till uppgiften.

ANDRA LÄSER