Våldtäkten och tystnaden efteråt inspirerade Monika Fagerholm – nu är hon Finlandia-kandidat

På torsdagen offentliggjordes nyheten att Monika Fagerholm är Finlandianominerad för sin roman Vem dödade bambi?.
07.11.2019 10:20 UPPDATERAD 07.11.2019 12:53
Det är 25 år sedan senast men nu är Monika Fagerholm åter kandidat till det skönlitterära Finlandiapriset. 1994 kandiderade hon med romanen Underbara kvinnor vid vatten, i år heter boken Vem dödade bambi?
– Jag har alltid haft otur vad gäller Finlandianomineringarna men nu är jag glad, säger en överlycklig Monika Fagerholm.
– Jag hade beslutat mig för att försöka låta bli att tänka på nomineringarna i år. Man blir så tråkig när man blir besviken.
Vad gäller dagens litterära prisjakt konstaterar Fagerholm att det är lätt för en författare att regrediera.
– Man förvandlas till ett barn. Man vill vara glad å kollegernas vägnar men är besviken över att en bra roman inte dugt för en nominering.
Vem dödade bambi? utspelar sig i ett prydligt villasamhälle. Den hemtrevliga stämningen skakas av en gruppvåldtäkt utförd av sex hormonstinna ynglingar på en försvarslös flicka. Men upprördheten lägger sig fort och invånarna försöker ignorera övergreppet och dess följder.
– Vi ägnar mycket tid åt att komma underfund med hur vi ska slippa tala om det hemska som har hänt. Titta på tragedin med de döda som nyligen hittades i en container i Essex i Storbritannien – nu lyckas det igen. Ingen talar längre om dem, påpekar Fagerholm.
– Det här är ingen naturlag utan något som byggs upp och som handlar om pengar, inflytande och makt. Men vi borde prata mera om brott i stället för att tiga ihjäl det.
I en intervju för HBL, publicerad i september, använde Fagerholm begreppet tystnadens kultur, på tal om oviljan att diskutera det svåra.
I recensionen av Vem dödade bambi? påpekade Julia Tidigs att Monika Fagerholm, känd som Nordens främsta flickskildrare, överraskar med en manlig karaktär i huvudrollen.
I sitt tal under kandidatpresentationen höll urvalsjuryns ordförande Ilmi Villacís ett kraftigt försvar för litteraturen.
– Med hjälp av litteratur förstår vi världen, livet och andra människor bättre. I synnerhet skönlitteratur spelar en viktig roll då det gäller att utveckla empati, sade Villacís och tillade:
– Samhället borde värdera författare högre än någonsin eftersom litteratur upprätthåller bildning, ett rikt språk och empati.
Urvalsjuryn för årets skönlitterära Finlandiakandidater bestod av Ilmi Villacís, verksamhetsledare för Läscentrum, butikschefen Anne Ikonen och filmproducenten Rimbo Salomaa. Vinnaren utses av Merja Yli-Anttila, vd för Yle och offentliggörs 27 november.

Sex kandidater

Monika Fagerholm: Vem dödade bambi? / Kuka tappoi bambin? (Förlaget M/Teos. Översatt till finska av Laura Jänisniemi. "Boken påminner oss om ett hur unikt livsskede uppväxten är och hur bestående spår den lämnar."
JP Koskinen: Tulisiipi (Like). "En tragisk historia om maktutövning, spionage, förföljelse, misstanke och en sjuk värld." Boken utspelar sig i depressionens USA, Sovjet och Sibirien.
Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo (Like). "Med särskild värme, och utan att fördöma, behandlar författaren sorgliga levnadsöden."
Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä (Teos). "Bokens säregna berättarlösning, uppfinnandet av nyord, odlandet av lyckade adjektiv och den avbrutet hejdlösa leken med ord gör boken till något unikt."
Pajtim Statovci,: Bolla (Otava). "En bok om förlust, råhet, ondska, fåfänga och oförstånd gentemot de närmaste men också en bok om kärlek och lojalitet. Kriget på Balkan påverkar mångas öden."
Johanna Venho: Ensimmäinen nainen (WSOY)."Sylvi Kekkonen gestaltas som en levande människa och som en person man förstår sig på. Boken handlar om ensamhet och om val som en människa tvingas förklara för sig själv om igen."

ANDRA LÄSER