Akavas medlemsförbund litar inte på ordförande Sture Fjäder

Akademikercentralen Akavas specialorganisations styrelse säger att det inte längre finns ett förtroende för ordförande Sture Fjäder.

Akavas specialorganisations styrelse anser att Sture Fjäders förtroende måste omvärderas.
SPT
29.10.2018 14:44 UPPDATERAD 31.10.2018 08:50
– Sture Fjäders flera utspel och ogenomtänkta uttalanden har lett till negativ respons bland medlemsförbunden och medlemmarna i Akava. Den senaste vågen av respons kom förra veckan i samband med hans uttalande om icke-utbildade invandrare och deras arbetsavtal, säger Maarit Helén, Akavas specialorganisations ordförande i ett pressmeddelande.
Förra veckan sade Akavas ordförande Sture Fjäder att icke-utbildade invandrare kunde få lägre lön. Akavas specialorganisation skriver i pressmeddelandet att deras centrala målsättningar är jämlikhet, jämställdhet och att alla i praktiken ska få lika lön. Enligt styrelsen är det extra viktigt att lyssna på sina medlemmar.
Fjäders senaste uttalande och otaliga tidigare kommentarer är motstridiga med tanke på Akavas specialorganisations värden och mål, skriver styrelsens i pressmeddelandet. Enligt styrelsen måste Fjäders förtroende omvärderas.
Sture Fjäder bad i ett tidigare pressmeddelande om ursäkt för sitt uttalande om invandrare, som han själv kallar tanklöst.
Till Akavas specialorganisation hör 27 000 medlemmar varav många är kvinnor. Medlemmarna jobbar som sakkunniga och på chefsposter inom kultur, kommunikation och välbefinnande.

ANDRA LÄSER