Danmark-Finland i fem punkter – den danska passningskarusellen måste stoppas

Allt Finland får med sig från Köpenhamn är att se som en bonus. Chanslöst är Finland inte i EM-kvalpremiären men då måste det stämma till hundra procent. 

Danmarks försvarare Joakim Maehle firar sitt fjärde mål i gruppspelsmatchen mot Ryssland i EM 2021. Matchen spelades på Parken i Köpenhamn.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
23.03.2023 10:14 UPPDATERAD 23.03.2023 20:38
1. Det danska passningsspelet. Här gäller det för Finland att orka jobba, jaga, stressa och kämpa. De danska mittbackarna, Milans Simon Kjær och Barcelonas Andreas Christiansen, är båda utmärkta i uppspelsfasen. Här gäller det att sätta press på dem och ge dem mindre tid.
I vanliga fall skulle bollarna i främsta hand slås till Thomas Delaney men den formsvage dansken finns inte med i truppen denna gång. Nu är det i stället i första hand Pierre-Emile Højbjerg och Christian Nørgaard som är målet. I vanliga fall skulle Christian Eriksen finnas en bit uppåt i banan men han är skadad och ersätts sannolikt av Brentfords formstarke Mathias Jensen. Jensen gillar att driva med bollen, är bra i passningsspelet och går gärna på avslut.
Det primära målet är Højbjerg-Norgaard men täpper Finland till där rullar Danmark antingen runt lite eller försöker sig på passningar längre uppåt i banan. Här gäller det igen för Markku Kanervas mannar att få pressblocken att fungera. I den processen kan exempelvis pudelkloka Rasmus Schüllers roll inte betonas nog.
Om Danmark får i gång sin passningskarusell blir det jobbigt värre för Finland.
Brentfords Mathias Jensen får Finland se upp med.
2. Den finska pressen. Danmark kommer att dominera med ett stort bollinnehav och Finland måste visa tålamod i väntan på lägena som i något skede dyker upp. Då lägena uppstår gäller det att läsa dem rätt. Dubblera då tillfället ges. Danskarna kan bli lite övermodiga ibland och spela på väldigt små marginaler. Då kan exempelvis Teemu Pukki och Robin Lod hugga.
3. Djupledsbollarna. Finlands vapen nummer ett vid sidan om de fasta situationerna. De danska mittbackarna är inga raketer då det blir sprinttävling. Teemu Pukki är utmärkt på att tajma löpningarna rätt. Gäller för Glen Kamara & Co slå rätt sorts bollar.
Tottenhamstjärnan Pierre-Emile Højbjerg är dynamon i det danska laget.
4. Hur ställer Finland upp? 5-3-2, 4-4-2, eller 4-5-1?
Men en kronisk brist på ytterbackar som är värre än vanligt med Schalkeproffset Jere Uronen skadad kunde 4-4-2 vara en idé med Ivanov och Väisänen centralt och Alho och den äldre Jensen på kanterna. Centralt på mitten är Schüller och Kamara givna men är det så att coach Kanerva matchar ett femmannamittfält lär formstarka Kaan Kairinen ta plats i startelvan. Det skulle öppna för Oliver Antman på ena kanten och Robin Lod på den andra.
Alternativet är givetvis att matcha Pukki, som är given vilket fall som helst, med Pohjanpalo på topp. Pohjanpalos fysik kan behövas och han är ett hot på de fasta situationer som är ett vapen för Finland.
5. Vad gäller det? EM-kval. Premiär på Parken. De två bästa från varje grupp avancerar till EM i Tyskland sommaren 2024.
TV: Yle sänder med start 21.00. Avspark 21.45.
Tips: 2-0 till Danmark.

ANDRA LÄSER