Otursförföljd "Muminfestival" tvingas byta namn

Muminfestivalen som skulle ordnas i Oitans, Esbo för första gången i år är en riktig olycksfågel. Först sköts festivalen upp med flera veckor, sedan bytte den plats, sedan hoppade huvudartisten Robin av och nu tvingas hela festivalen byta namn.

Robins uppträdande på Helsingforsdagen i fjol.
Barnfestivalen i Oitans, som hittills haft en nästan osannolik otur, får göra sig av med "mumin" i namnet efter krav från varumärkets beskyddare Moomin Characters. Till tidningen Länsiväylä säger Moomin Characters vd Roleff Kråkström att orsaken är att det skett alltför stora förändringar i festivalens program. Enligt den ursprungliga överenskommelsen skulle familjefestivalen ordnas utomhus i Oitans under midsommaren, men bara tre veckor innan dagen D sköts festivalen upp till den 20–21 augusti och flyttades dessutom inomhus, till Metro-Areena i Hagalund. Strax efter midsommaren meddelade också huvudartisten Robin att han inte kan uppträda.
– Spiken i kistan kom när vi insåg att även västmetrons invigningsdatum skjuts upp. Festivalen skulle vara en del av invigningsfestligheterna, säger Kråkström till Länsiväylä och intygar samtidigt att Moomin Characters inte hyser något agg mot själva arrangören och att han hoppas att man i framtiden kan göra ett nytt samarbetsförsök.
Festivalen byter nu namn till "Espoon perhefestarit". På festivalen uppträder bland annat Arne Alligator, Mikko Leppilampi, Hevisaurus och Benny Törnroos.
ANDRA LÄSER