Stockholmspolisen: Utsatta områden växthus för kriminella

Sverige har haft den blodigaste sommaren, sett till antalet skjutningar bland kriminella gäng och sprängningar som är förknippade till dem. Statistiken visar ändå att antalet skjutningar har minskat en aning under årets första nio månader jämfört med i fjol. Antalet som har dött i dem är ändå högst på fem år.

Polisen undersöker en skjutning i Hässelby gård i västra Stockholm under veckoslutet där en skottskadad person har förts till sjukhus. Förundersökningen rubriceras försök till mord.
11.10.2021 21:35 UPPDATERAD 19.10.2021 10:57
Det verkar finnas en säsongbundenhet när det gäller dödsskjutningar under sommarmånaderna. Så också den här sommaren. Inrikesminister Mikael Damberg (Socialdemokraterna) talar om "ett mönster kopplat till säsong" som sedan lugnar sig när hösten kommer. September har varit mycket lugnare jämfört med i fjol.
– Det vi kan se just nu i de här kriminella miljöerna är att det finns en instabilitet och en osäkerhet. När nu ett antal av de ledande figurerna är frihetsberövade så verkar allt fler vilja lämna den här miljön för att de är rädda för polisen eller att själva bli skjutna. De här signalerna är ett gott betyg till polisens arbete, säger Damberg på en presskonferens tillsammans med Stockholms regionalpolischef Mats Löfving.

Skjutningar och sprängningar i hela Sverige

Från januari till september 2020 skedde 289 skjutningar i Sverige
Under motsvarande period i år är siffran 249
38 personer har dött i dem, av dem 19 i Stockholmsområdet.
I september i fjol skedde 39 skjutningar, i år är siffran 26
Under perioden januari till augusti 2020 utfördes 146 sprängningar
Motsvarande siffra i år är 113

ANDRA LÄSER