Tiotusentals följer Soleimanis begravningsfärd – skott mot Bagdads Gröna zon men ingen uppges ha skadats

Sorg och hat och hot om hämnd präglar stämningen när den döde iranske toppgeneralen Qassem Soleimani förs till sista vilan.Iran skärper tonen mot USA efter attacken som dödade en av Irans mäktigaste män.

Tiotusentals slöt upp för den dödade general Qassem Soleimani och de andra dödades begravningsprocession.
TT-Reuters-AFP
04.01.2020 20:43 UPPDATERAD 04.01.2020 22:50
President Hassan Rouhani lovade den döde Soleimanis familj att amerikaner ska leva med konsekvenserna av "den kriminella handlingen under många år". Hans hot var ett av många som kom från Teheran och Iran efter fredagens attack vid Bagdads flygplats då ledaren för Revolutionsgardets specialstyrka Quds dödades.
Vid drönaranfallet dödades även den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi, Folkets mobiliseringsstyrkor.
Tusentals irakier följde likvagnen när den körde genom huvudstaden Bagdad på lördagen i en massiv manifestation där slagord mot USA och Israel växte i styrka. Begravningsprocessionen inleddes vid flygplatsen Al Muthana, för att sedan fortsätta till stadsdelen Gröna zonen, där många myndighetsbyggnader och ambassader ligger.
Områden i Gröna zonen, bland annat en bas för amerikanska soldater, besköts på lördagen, men ingen skadades enligt säkerhetskällor.

Omfattande begravning

Soleimanis färd till sista vilan har mycket snabbt organiserats för att sända ett kraftfullt budskap om hans betydelse och hans hjältestatus i Iran. Från Bagdad förs Soleimanis kvarlevor till den heliga staden Mashhad och sedan vidare till hemstaden Kerman. Avslutningen av ceremonin sker i huvudstaden Teheran, där ayatolla Ali Khamenei personligen kommer att leda de sista bönerna för den döde.
Soleimani betraktades som Irans näst mäktigaste person, och stod ledaren Khamenei nära.
Hoten om hämnd kommer att genomföras, men Irans svar kan dröja.
I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi att Iran nu säger sig ha rätt till självförsvar enligt internationell lag. Men måltavlor, allt från en cyberattack mot USA, dåd mot Israel eller mot fartyg i Hormuzsundet eller amerikanska intressen i andra delar i världen, är höljda i dunkel.

Maximal återhållsamhet"

FN:s generalsekreterare António Guterres är djupt oroad över den upptrappade situationen i regionen efter fredagens attack.
"Det här är ett tillfälle då ledare måste använda maximal återhållsamhet. Världen har inte råd med ännu ett krig i området", säger han.
Storbritannien, Tyskland och Frankrike fortsätter att uttrycka sin oro över utvecklingen.
– Européerna har inte varit så hjälpsamma som jag hade önskat att de kunde vara. Britterna, fransmännen och tyskarna måste alla förstå att vad vi gjorde, vad amerikanerna gjorde, räddade liv i Europa också, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Irans revolutionsgarde

Bildades 1979 efter den islamska revolutionen som störtade landets tidigare ledare, shah Mohammad Reza Pahlavi, från makten.
Dess främsta uppgift är att skydda regimen, till skillnad från mer traditionella militära enheter som försvarar landets gränser. Gardets specialstyrka Quds ansvarar dock för Irans insatser i utlandet, som i Syrien och i Libanon.
Revolutionsgardet har blivit en maktspelare i Iran och har dessutom starka intressen i landets ekonomi.
Källa: Reuters

ANDRA LÄSER