Konflikten mellan Tuchel och Lukaku kan vara Manchester Uniteds räddning

Kritiserar du chefen offentligt kan du räkna med någon sorts motaktion. I affärslivet brukar illojalitet betyda sparken. Hur det går för Romelu Lukaku och hans framtid i Chelsea återstår att se.

Hur hårt klappar Romelu Lukakus hjärta för Chelsea?
Lukaku uttalade sig för italienska medier för några veckor sedan och då nyheten om hans kritik, som var riktad mot managern Thomas Tuchel, briserade i engelsk press var drevet i öriket inte sent att haka på.
Den belgiska anfallsstjärnan var och är inte nöjd med speltiden i Chelsea. Inledningen var lovande för 100-miljonereurosmannen från Inter men sedan kom lite problem med skador och sjukdom. I samma veva tappade Chelsea sin bästa gnista i spelet och resultatraden blev lite sämre.
Tuchel reagerade med pondus efter Lukakus uttalande, och ställde honom helt från laguppställningen till toppmötet mot Liverpool.
I en fotbollsvärld där agenter och spelare för länge sedan fått alltför mycket att säga till om är varje markering välkommen.
Lukakus veckopeng i Chelsea ligger på 350 000 euro och får du så obscent mycket pengar för att spela boll ska du åtminstone ha förstånd att inte uttala dig offentligt om känsliga saker. Är du missnöjd är det bättre att ta det med managern personligen, pajkastning i medierna leder sällan till något gott.
Lukaku inledde som sagt sin andra sejour i Chelsea utmärkt. Att han hör till de bästa anfallarna i världen är ett faktum sedan flera år tillbaka. Nu sätts hans mentala kapacitet på prov. Förmår han kavla upp ärmarna, glömma det som hänt, ge järnet på träningarna och kämpa för att ta tillbaka sin plats som given man i startelvan? Andra alternativet är att anta martyrrollen.
Hur Tuchel egentligen förhåller sig till dispyten återstår att se. Tysken själv har inte alltid varit någon stor mästare på kommunikation han heller. Under hans tid i Dortmund skickade han ett argt sms till sportchefen Michael Zorc, ett sms som var avsett till hans agent.
I maktkampen som följde vann Zorc och Tuchel fick sparken. Tuchel var då inne på sin andra säsong i klubben.
Tåget gick vidare till PSG där han under sin tid visserligen tog PSG till en planenlig Ligue 1-titel och en final i Champions League men där han också kom helt på kant med sportchefen Leonardo.
Tuchel var sur på att PSG och Leonardo släppte i väg för många spelare utan att konsultera managern.
– Om någon inte är lycklig eller nöjd är det bara att sätta sig ner och diskutera. Men om du väljer att stanna kvar måste du respektera de personer som befinner sig högre upp i näringskedjan, sade Leonardo då.
I Chelsea är det ägaren Roman Abramovitj som har det sista ordet då det gäller allt. Den stormrika ryssen, som gjorde sig en förmögenhet efter Sovjetunionens kollaps, lägger sig ändå sällan i den dagliga operativa verksamheten.
Där är det Marina Granovskaia som styr och ställer. Smek- eller öknamnet "järnladyn" säger allt om hur hårda nypor hon har då det krävs.
Abramovitj har under sina snart 20 år avverkat flera tränare än de allra flesta avverkar bilar under sin livstid och någon större lojalitet eller sentimentalitet brukar han inte känna. Inte ens mot en tränare som i fjol förde Chelsea till seger i Champions League.
Då det gäller Tuchels framtid i klubben är resultaten det viktigaste. Allt annat är underordnat resultaten. Och sedan gäller det att hållas på god fot med Abramovitj som under årens lopp gjort sig känd för att helt vända sina högavlönade managers ryggen, sluta svara på telefonsamtal, och till slut skickat ut Granovskaia eller någon av hennes företrädare att meddela att tiden i Chelsea är slut.
Tuchel är en projektmanager och en väldigt intensiv sådan. Det kräver mycket av spelarna och staben att orka med den kravnivån från dag till dag.
En sämre vår skulle betyda att Tuchel med största sannolikhet skulle tvingas söka sig någon annanstans under sommaren.
Om det scenariot blir verklighet kunde Manchester United bli den stora vinnaren. Jätteklubben har famlat i mörker sedan den store Sir Alex Ferguson tackade för sig och manager efter manager har misslyckats efter skotten.
Tuchel har visat att han kan det här med att förankra sitt budskap inom truppen och att nå resultat. Att han kanske inte är någon oerhört långsiktig lösning är inget att hänga upp sig på. Det har ingen varit i Manchester United sedan Fergusons dagar.

ANDRA LÄSER