Svenskfinlands egen blåljusreality gör comeback

Med Ålands hjältar och Skärgårdens hjältar har även Svenskfinland fått sin blåljusreality. Men hur skyddas allmänhetens integritet i dessa serier? Är det inte lätt att känna igen även anonymiserade personer på en liten ort?

Liselotte och Viktor i skärgårdspatrullen jagar en flyende bilist på vägarna i det första avsnittet av <i>Skärgårdens hjältar</i>.
28.01.2022 18:30 UPPDATERAD 29.01.2022 07:33
Ålands hjältar hette serien som i fjol blev den första så kallade blåljus- eller arbetsplatsrealityserien producerad på svenska i Finland. Den första säsongen följde polisens, sjöbevakningens och gränspolisens arbete på Åland sommaren 2020. Nu är säsong två här, med titeln Skärgårdens hjältar, och den utvidgar bevakningsområdet till att förutom Åland även gälla Pargas och Åbo.
Bakom serien står det svenska produktionsbolaget Delta Studios som även producerat blåljusrealityserien 112 – på liv och död för svenska TV4. I den serien var man också bland annat på Åland och filmade, vilket födde idén om att föreslå en serie om Ålandspolisens arbete för Svenska Yle. Svenska Yle nappade och har nu även beställt in en andra säsong inspelad i somras.

ANDRA LÄSER