Vindkraftverk vid Räfsö monteras ner i maj

Vindkraftverken invid bron till Räfsö i Björneborg var bland de första större vindkraftverken i Finland.

För dem som rört sig längs kusten utanför Björneborg, antingen med bil eller till havs, går det inte att missa vindkraftverken. I maj rivs tre av de äldsta, de som ligger precis bredvid landsvägen.
Anna Back
02.05.2022 05:00 UPPDATERAD 03.05.2022 14:52
Vindkraftsbolaget Suomen Hyötytuuli lät bygga vindkraftverken intill vägen till Räfsö i Björneborg 1999. Då representerade effekten på 1 megawatt nyaste högteknologi, och kraftverken utgjorde en av de första vindsatsningarna i industriell skala i Finland.
I sommar, sannolikt redan i maj, ska tre av kraftverken monteras ner. Hyötytuulis produktionsdirektör Leena Hacklin berättar att utredningar visat att kraftverken ännu inte kommit till slutet på sin tekniska livslängd, men att bolaget ändå valt att riva dem.

Ni skriver i ett pressmeddelande att rivningen började planeras i fjol på hösten. Varför kräver projektet så mycket tid?

– Beslutet fattades redan för några år sedan. Vi ville vara ute i god tid med planerna. Om det brådskar går det nog att ta ner vindkraftverk med kortare varsel.

200 ton

För att minimera trafikstörningar kommer en stor del av nedmonteringen att ske nattetid. Om vädret inte ställer till med problem väntas det mest kritiska skedet ta två veckor. Under den tiden är en fil på bron avstängd för trafik. Bara korta stunder mitt i natten kommer bron att vara helt stängd och trafiken dirigeras andra vägar.

Vad kostar rivningen?

– Vi kan inte ge ut interna uppgifter men kostnaden ligger i linje med vindkraftsföreningens uppgifter om mellan 60 000 och 120 000 per vindkraftverk. Det förutsätter att man monterar ned flera samtidigt, säger Leena Hacklin.
De aktuella kraftverken väger 200 ton styck. En del av kraftverkets material, bland annat stål, aluminium och koppar, kan säljas för återvinning.
– Vi tar tillvara vissa komponenter för att ha reservdelar till andra kraftverk.
Efter nedmonteringen har Hyötytuuli kvar fyra kraftverk av samma modell på Räfsö och Tahkoluoto. Dessutom har bolaget elva kraftverk i havet utanför Tahkoluoto. Trakten kring Björneborg är tacksam för vindkraft, berättar Hacklin, eftersom det ofta blåser.
Varje kraftverk väger 200 ton.

Helsingfors delägare

Vindkraftsbolaget Hyötytuuli ägs av åtta regionala elbolag, bland dem Helsingfors Helen genom dotterbolaget Mankala. Hacklin uppskattar att Hyötytuuli är en av de största aktörerna inom vindkraft i Finland i dag.
Totalt har Hyötytuuli i dag sex vindparker i Björneborg, Brahestad och Kalajoki, med en total effekt på 186 megawatt. Bolaget bygger just nu tre nya vindparker med en kapacitet på totalt 226 megawatt, och planerar fler projekt.
Som jämförelse med kraftverken à la 1 megawatt som rivs kan Hacklin berätta att de kraftverk som Hyötytuuli nu låter resa har en effekt på mellan 4 och 6 megawatt. Dagens kraftverk beräknas oftast ha en livslängd på minst 30 år.
I avtal om nya vindkraftsparker ingår det i regel garantier för att trygga en adekvat nedmontering, den dag det blir aktuellt.
Enligt vindkraftsföreningen är 95 procent av vindkraften i Finland byggd 2011 eller senare. Det betyder att storskalig nedmontering inte väntas bli aktuell på flera år. Föreningen uppskattar att ett fyrtiotal vindkraftverk hittills rivits.

ANDRA LÄSER