Nato-chefen: Inga tecken på nedtrappning

Nato ser fortfarande inga bevis på rysk avspänning kring Ukraina – utan snarare tvärtom. – Vi är redo för det värsta, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på väg in till onsdagens försvarsministermöte i Bryssel.
Krisen i öst dominerar naturligt nog när militäralliansens försvarsministrar nu möts i Bryssel.
Nato väntar fortfarande på fysiska bevis på att Ryssland verkligen är på väg att ta hem trupper och verka för en avspänning vid gränsen mot Ukraina.
– Vi har hört signalerna från Moskva om att de är redo att fortsätta med diplomatiska ansträngningar, men än så länge har vi inte sett någon avspänning på marken. Tvärtom så ser det ut som om Ryssland fortsätter med sin militära uppbyggnad, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på väg in till onsdagens ministermöte i Nato-högkvarteret.

"Exponerar"

Återigen upprepar han att Nato är redo för fler samtal.
– Men samtidigt förbereder vi oss för det värsta. Om Ryssland återigen invaderar Ukraina kommer de att få betala ett högt pris, säger Stoltenberg.
Samtidigt utlovas fortsatta "avslöjanden" från Natos sida om vad Ryssland har för planer, i stil med de uppmärksammade uppgifter som på sistone flödat ut från framför allt USA.
– Vi kommer att fortsatt exponera Rysslands planer och agerande för att göra det svårare för dem att genomföra aggressiva insatser mot Ukraina, säger Nato-chefen i Bryssel.

Oro i EU

Också inom EU är oron fortsatt stor för utvecklingen. Läget i öst avhandlades vid en särskild debatt i EU-parlamentet i Strasbourg under onsdagsmorgonen.
– Ryssland har signalerat att man kan vara öppna för diplomati och vi manar Ryssland att ta konkreta och påtagliga steg mot en deeskalering. Vi kan inte i all evighet försöka med diplomati från ena sidan, medan den andra bara samlar sina styrkor, säger rådsordförande Charles Michel.
– Vi såg hoppfulla tecken i går, men nu måste orden följas av handling, anser kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Nato-möte i Bryssel

Natos försvarsministrar samlas under veckan för ett tvådagarsmöte i militäralliansens högkvarter i Bryssel.
Under onsdagen möts de 30 medlemsländernas ministrar i två omgångar, under eftermiddagen och kvällen. Däremellan håller Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en presskonferens klockan 16.15.
På torsdag håller ministrarna först ett möte med partnerländerna Ukraina och Georgien. Därefter följer ett möte med EU:s utrikeschef Josep Borrell och försvarsministrarna från Finland och Sverige.

ANDRA LÄSER