HBL i Göteborg: Nazisterna lämnar platsen eskorterade av polis

JUST NU. Nordiska motståndsrörelsen går från platsen där demonstrationen stått stilla under några timmar under stort polispådrag. Konfrontation uppstod strax innan mellan polis och NMR-anhängare.

Polisen har använt tårgas och pepparsprej för att hålla demonstrantläger ifrån varandra.
Anna Svartström
Sylvia Bjon
FNB
30.09.2017 13:45 UPPDATERAD 30.09.2017 18:30
Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg på lördagen avbröts innan demonstranterna ens kom till den samlingsplats som polisen anvisat dem.
I stället hade motståndsrörelsen startat någon kilometer söderut från en stormarknad och stannade vid Lisebergs station, inte långt från Bokmässan. Polisen stoppade demonstrationen efter att NMT-anhängare försökt ta sig förbi polisen. Enligt polisen hade NMR-anhängarna blivit provocerade av stenkastning från motdemonstranter.
Ett femtiotal personer uppges ha frihetsberövats under dagen.
Simon Lindberg, ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, hör till dem som gripits och motståndsrörelsen vägrar lämna platsen vid Liseberg innan Lindberg släpps fri, säger de.
Polisen använde pepparsprej mot några som gick till angrepp mot nazisterna för att lugna ner den mest kritiska situationen. Det uppger polisens presstalesperson Hans Lippens för Expressen.
Också knallskott har kastats mot polislinjen och nazistdemonstrationen av motdemonstranter.
– Vit revolution, utan pardon, ropar NMR:s anhängare.
– Antifascista, ropar motdemonstranter.
Flera knallskott har hörts, enligt HBL:s utsända. Det var inte klart vilka det var som kastade knallar mot polisen och NMR.
Polisen kallade på förstärkning för att hindra upplopp då marschen stannat upp. Det uppstod på eftermiddagen ett dödläge där polisen ringat in NMR nära Lisebergs station och fokuserade på att hålla olika våldsverkare från varandra. Flera greps där misstänkta för våldsamt upplopp, bland dem ska en ha varit Simon Lindberg. En polis skadades.
Polisen har kallat in bussar och förberedde sig på att föra bort nazisterna från platsen, eftersom demonstrationen var utlyst att sluta klockan 16 finsk tid.
Tidigare hade en grupp på omkring femton motdemonstranter försökt bryta sig igenom polislinjen i det område där nazisterna egentligen skulle gå.
En bit bort, på Heden, har däremot tusentals människor samlats för en motdemonstration. När polisen flyttade sig till den plats där NMR stannat, kunde motdemonstranterna flytta sig till den väg nära Gamla Ullevi där nazisterna skulle ha gått innan de blev stoppade.

"Ofta finnar på plats"

I motsats till polisens råd till Nordiska motståndsrörelsen hade demonstrationståget försett sig med sköldar och ställt upp sig i raka led. På samlingsplatsen vid Grafiska vägen bedömde polisen att det fanns omkring 400-500 nazistdemonstranter på förmiddagen.
På plats finns också medlemmar från Finska motståndsrörelsen.
Åtminstone Otto Rutanen från Vasa, en finlandssvensk förgrundsgestalt i Motståndsrörelsen i Helsingfors, uppträder på NMR:s livesändning från platsen. Han berättar om att det blir demonstrationer i Tammerfors den 21 oktober för att protestera mot förslag om att förbjuda motståndsrörelsen.
– Man ser ofta mycket finnar på plats i Sverige, säger NMR:s videofilmare och Otto Rutanen svarar att det också är mycket svenska som brukar komma till demonstrationerna i Finland.

Flera gripna

Polisen har inte bekräftat vilken demonstration alla de gripna tillhör, men Nordiska motståndsrörelsen skriver på sin webbplats att flera är personer som varit inbjudna till nazistdemonstrationen.
Två tyskar har gripits på Landvetter flygplats. De hade enligt polisen knivar i bagaget och greps för förberedelse till grov misshandel. Motståndsrörelsen skriver på sin webbplats att också danskar och portugiser stoppats.
En person har blivit gripen på en buss i Helsingborg för att ha sparkat en polis i ansiktet. Sammanlagt har omkring tjugo personer omhändertagit av polis. Ett par personer har burit på pyroteknik.
På lördagseftermiddagen greps ytterligare en man på Göteborgs centralstation och togs i förvar med stöd av utlänningslagen. Personen utvisas till Norge, lyder polismeddelandet.
Det finns flera olika våldsbenägna grupper som väntas till Göteborg. Enligt tidningen Göteborgsposten samlas också busslaster av utländska vänsterextremister, varav en del enligt tidningen delat ut råd om var på kroppen man ska slå motståndare vid konfrontation.
Artikeln har uppdaterats efterhand. Artikeln är korrigerad 13.55: Ett fåtal personer försökte bryta sig igenom polislinjen. Totalt har ett tjugotal har tagits i förvar av polisen hittills.

ANDRA LÄSER