Avgörs hela regeringsfrågan i morgon? ”Det finns en beslutsamhet”, säger Petteri Orpo

Om de fyra partierna klarar av invandrings- och klimatfrågan, så har ett stort hinder röjts. Det signalerar Petteri Orpo, som ger tid till torsdag kväll. 

Det finns en puls och en beslutsamhet, sade Petteri Orpo på onsdag eftermiddag. Men han ville inte kommentera konkreta frågor. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
24.05.2023 17:13 UPPDATERAD 24.05.2023 17:21
– Jag utgår från att vi hittar en lösning. Det är därför vi är här, säger regeringssonderaren Petteri Orpo (Saml).
Orpo hänvisade till förhandlingarna om invandringen, på en pressträff på onsdag eftermiddag. 
– Från början har det stått klart att det här är en av de svåraste frågorna. 
Han sade att han inte vill gå in på några substansfrågor, eftersom förhandlingarna om dels invandringen, dels klimatfrågan, pågick samtidigt som pressträffen. 
Tidtabellen är tajt för de här arbetsgrupperna, eftersom ordförandena för de fyra partierna har gett tid till i morgon kväll, att komma fram till de viktigaste riktlinjerna. Ordförandebordet tar sig an frågorna på fredag morgon. 
– Vi vill i morgon, mot kvällen, få en rapport från grupperna om hur arbetet framskrider, sade Orpo. 
– De jobbar väldigt intensivt i bägge grupperna, för att försöka skriva gemensamma riktlinjer. Det finns helt klart en beslutsamhet att hitta lösningar, även om jag inte vill förminska det faktum att frågan är svår. 
Arbetsgrupperna ska göra upp skisser, så att förhandlingarna kan fortsätta vid ordförandebordet vid behov. 
– Om de inte hittar lösningar så för vi dem till ordförandebordet, och helt säkert finns det sådant där det behövs mera ryggstöd, sade Orpo. 

Blir det en regering?

Petteri Orpo fick också frågan om vad en eventuell lösning i invandrings- och klimatfrågorna kan innebära för de fyra partiernas möjlighet att bilda regering. Står det klart att det blir en regering om det sker ett genombrott i de här två frågorna? 
– I så fall har ett mycket stort problem röjts undan. Vi har gjort ett bra och grundligt arbete och det börjar ge resultat, sade Orpo. 
Ett annat stort område, som det inte förhandlas om just nu, är social- och hälsovården. Samlingspartiet har ställt krav på nedskärningar, för att minska kostnadsökningen inom vården, vilket kan vara svårt att svälja till exempel för SFP. Hur lång tid kan det arbetet ta? 
– Hoppas en eller två veckor räcker. Mitt mål är att alla grupper ska snabba på. Nu söker vi lösningar, och vi behöver samma puls i alla förhandlingar, sade Orpo. 
Å andra sidan håller alla andra grupper paus just nu, så länge som invandrings- och klimatgrupperna förhandlar. 
Det var Sannfinländarna som krävde att de andra grupperna pausar, för att nå snabbare resultat inom de frågor som är viktigast för partiet. Utgångspunkten för Sannfinländarna är att invandringen ska begränsas mer och klimatmålen ska luckras upp. Sannfinländarnas fullmäktige ska diskutera situationen på lördag, vilket ytterligare sätter press på tidtabellen. 

ANDRA LÄSER