Samtliga Wagners sånger

Den som vill ha samtliga Wagnersånger på skiva finner dem behändigast på Jenni Lättiläs nya skiva.

LIED

Richard Wagner: Sånger
Jenni Lättila, sopran & Kiril Kozlovsky, piano
(Siba Records)
Wagners tidigaste bevarade kompositioner är hans 7 sånger till texter av Goethe skrivna då han var bara 18 år gammal. Alla tidigare kompositioner har gått förlorade. Sången om loppan och Mefistos serenad är relativt roliga också i Wagners tappning och Gretchen am Spinnrade är mera dramatisk än Schuberts mera charmiga sång. Jenni Lättilä ger väl genomarbetade tolkningar med benägen hjälp av Tommi Hakala, Mikko Sateila och Suomen laulu, då annan rösttyp krävs. En kuriositet i samlingen är Gretchens melodram, där Lättilä reciterar på tyska.
Wagners andra samling lieder härstammar från de olyckliga åren i Paris 1839–42, då han inte lyckades göra sig gällande med operan Liebesverbot. I stället skrev han sånger till populära texter för att behaga salongerna. Åtta av de tio sångerna är på franska och tävlar med mera bekant musik till samma texter av till exempel Schumann. De facto skrev Wagner Les deux grenadiers före Schumanns bekanta melodi, men absurt nog använder han en fransk översättning av Heine. Sångerna är bättre än sitt rykte, säger Lättilä i sina intressanta presentationer som ingår i hennes doktorsavhandling. Men Wagner hade inte riktigt funnit sin egen stil och då man hör glimtar av den, upplevdes den kanske som klumpig i sammanhanget.
Den tredje gruppen sånger av Wagner är de kända Wesendoncksångerna, som han trotsande alla kärleksförbud skrev parallellt med Tristan och Isolde. Jenni Lättilä har en mycket lovande, ung dramatisk sopran och tillsammans med sin expressivt spelande pianist Kiril Kozlovsky ger hon nyanserade tolkningar.
I dessa sånger bjuder visserligen alla stora Wagnersopraner och någon enstaka tenor henne hård konkurrens. Men den som vill ha samtliga Wagnersånger på en och samma skiva finner dem behändigast på Lättiläs platta.
ANDRA LÄSER